Placuszki z kaszy manny polecają się na śniadanie, ciepły posiłek dla dzieci w ciągu dnia, przekąskę między posiłkami czy podwieczorek. Można smażyć bez owoców, jednak polecam dodatek posiekanych jabłek, gruszek, banana, nawet suszonych owoców, placuszki nabiorą wspaniałego aromatu i dodatkowego smaku. Świetnie smakują posypane cukrem pudrem, podane z ulubioną konfiturą, polewą czekoladową, bitą śmietaną, miodem lub syropem smakowym. Zapraszam na sprawdzony przepis na placki z kaszy manny i siekanych jabłek ze skórką;-)
Placuszki z kaszy manny z jabłkami
SKŁADNIKI:
- 500 ml mleka
- 8 łyżek kaszy manny
- 2 jajka
- 1 łyżka cukru pudru
- 2 jabłka
- 3 łyżki mąki pszennej
- opcja: szczypta cukru z wanilią
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE:
Jabłka myję (nie obieram), kroję w drobną kosteczkę lub ścieram na tarce o dużych oczkach. Można je lekko skropić sokiem z cytryny.
Mleko wlewam do głębszego garnka, doprowadzam do wrzenia. Zmniejszam gaz, wsypuję łyżkę cukru pudru, cukier z wanilią (opcja) i 8 łyżek kaszy manny – mam wcześniej odmierzone i zmieszane w szklance. Lekko gotuję cały czas mieszając rózgą kuchenną, by kasza nie przypaliła się i nie miała grudek w postaci zbitej kaszy. Gdy masa zgęstnieje odstawiam ją na bok, lekko studzę.
Do kaszy manny dodaję 2 jajka i mąkę, mieszam rózgą do połączenia. Dodaję jabłka, mieszam tym razem łyżką tylko do połączenia.
Na patelni rozgrzewam olej, placuszki smażę partiami, odsączam na papierowym ręczniku.
Z przepisu wyszło 17 placuszków, wszystko jednak zależy od wielkości i grubości.
Placuszki z kaszy manny z jabłkami podaję z dodatkami. Najlepiej smakują na ciepło posypane cukrem pudrem lub z dodatkiem domowej owocowej konfitury. Można je odgrzać w piekarniku lub odsmażyć na małym ogniu na maśle.
Smacznego 🙂
Źródło: mojewyroby.wordpress.com, z moimi zmianami.
Świetny przepis Aniu:)
Placuszki są pierwsza klasa 😊
Dziękuję 😋