Placuszki z kukurydzą

Dziś bardzo proste w przygotowaniu placuszki, bez użycia jajek, mleko zastąpione mleczkiem kokosowym. Wystarczy kilka składników i kukurydza, a smakowity obiad lub ciepłe śniadanie gotowe.

Dzięki dodaniu innych składników może powstać nowe danie, nawet deser…;)

Do ciasta możecie dodać także cebulkę wraz z kiełbaską, kukurydzę zastąpić groszkiem, pomidorkami, pieczarkami. Takie ciasto pasuje do innych warzyw – eksperymentujcie:)

Dodanie do ciasta słodszych składników typu suszone owoce + cukier puder stworzy nam deser! Polane placuszki dodatkowo polewą czekoladową + dodatki świeżych owoców…. mniam! Lubię takie “praktyczne” ciasta, którymi możemy – w różnych wersjach (dosłownie) zaskoczyć naszych domowników i gości.

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (szklanki 250 ml od herbaty)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu gryczanego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • 1 średnia puszka kukurydzy – możecie zastąpić mrożoną kukurydzą
  • woda – szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz kukurydzy), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę – mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek
  2. na koniec dodajemy kukurydzę
  3. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.