Placuszki z mąki jaglanej

Wspaniałe śniadanie! Wystarczy chwilę pokrzątąć się w kuchni a śniadanie na ciepło gotowe.

Miałam lekkie obawy przed mąką jaglaną, ale jak spróbowałam placuszków, przestałam.

Podawaj placuszki ze śmietanką, owocami, dżemem, ulubioną konfiturą, zajadaj z dodatkiem suszonych owoców, pestkami dyni, orzechami, posypane cukrem pudrem, lub.. po prostu jedz same i rozkoszuj się ich delikatnym smakiem. O!

Uwaga! mąka jaglana często bywa gorzka, musicie popróbować i poszukać odpowiedniej dla Was, by smak aż tak bardzo Wam nie przeszkadzał.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki jaglanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1,5 łyżki cukru pudru, można posłodzić placuszki zamiennie miodem, jeśli lubicie słodsze dodajcie więcej słodkich dodatków
  • szczypta soli
  • łyżka proszku do pieczenia
  • olej do smażenia – można też bez dodatku tłuszczu usmażyć na patelni do naleśników

Przygotowanie:

W misce mieszamy wszystkie składniki, świetnie sprawdza się ręczna trzepaczka, ciasto ma być bez grudek – łatwe? Łatwe i szybkie!

Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, czekamy aż jedna strona dobrze się usmaży, a brzegi będą rumiane i suche, wtedy delikatnie przekręcamy na drugi bok, odsączamy na papierowym ręczniku (u mnie zawsze obowiązkowo każde placki, kotlety, i inne..)

Gotowe! Smacznego:)

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.