Placuszki z serka wiejskiego

Pyszne, puszyste i bardzo smaczne placki z serka wiejskiego, mąki i jajek. Przygotowane ze składników dostępnych przez cały rok. Polecam sprawdzony i prosty przepis na placki z serka wiejskiego, które podacie z rozmaitymi dodatkami: dżemem, cukrem pudrem, syropem/miodem, owocami, polewą. Jeśli lubicie możecie do ciasta dodać szczyptę cynamonu a cukier puder zamienić na cukier z wanilią.

SKŁADNIKI:

  • 200 g serka wiejskiego
  • 2 średnie jajka
  • 100 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki cukru pudru – 12 g
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Z przepisu wyszło 11 placków.
Olej do smażenia możecie zastąpić masłem, masłem klarowanym lub olejem z pestek winogron.


PRZYGOTOWANIE:

W misce roztrzepuję rózgą jajka. Robię to około 1 minuty aż powstanie nieduża piana a jajka zwiększą objętość. Dodaję sól, cukier i proszek. Mieszam. Przesiewam mąkę, dodaję serek wiejski, mieszam krótko do połączenia.

Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placki nakładam łyżką, lekko uklepuje kształtując placka.

Smażę z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami posypane cukrem pudrem.

Smacznego;-)

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.