Pyszne, puszyste i bardzo smaczne placki z serka wiejskiego, mąki i jajek. Przygotowane ze składników dostępnych przez cały rok. Polecam sprawdzony i prosty przepis na placki z serka wiejskiego, które podacie z rozmaitymi dodatkami: dżemem, cukrem pudrem, syropem/miodem, owocami, polewą. Jeśli lubicie możecie do ciasta dodać szczyptę cynamonu a cukier puder zamienić na cukier z wanilią.
SKŁADNIKI:
- 200 g serka wiejskiego
- 2 średnie jajka
- 100 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru pudru – 12 g
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- olej do smażenia
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Z przepisu wyszło 11 placków.
Olej do smażenia możecie zastąpić masłem, masłem klarowanym lub olejem z pestek winogron.
PRZYGOTOWANIE:
W misce roztrzepuję rózgą jajka. Robię to około 1 minuty aż powstanie nieduża piana a jajka zwiększą objętość. Dodaję sól, cukier i proszek. Mieszam. Przesiewam mąkę, dodaję serek wiejski, mieszam krótko do połączenia.
Na patelni rozgrzewam niewielką ilość oleju. Placki nakładam łyżką, lekko uklepuje kształtując placka.
Smażę z obu stron, odsączam na papierowym ręczniku. Podaję z dodatkami posypane cukrem pudrem.
Smacznego;-)