Placuszki z żurawiną na bazie mleczka kokosowego

Delikatne i wdzięczne ciasto, w które ze spokojem można zatopić inne suszone owoce, nawet świeże jabłka czy rozgniecione banany. To wersja na zdrową słodką przekąskę, obiad, deser, śniadanie, podwieczorek, jak wolicie. Ja mogłabym je jeść na okrągło, więc trudno określić mi nazwę pory:) może być drugie śniadanie. Albo po prostu kiedy macie ochotę i są w zasięgu ręki, sięgajcie:) zimne też są ok.

Wersja wytrawna? – proszę bardzo, dodajcie tartą cebulkę, pieczarki i dowolną kiełbaskę, zrezygnujcie z cukru a otrzymacie placuszki – mini omlety. Można? Można! 🙂

Smacznego 🙂

Składniki:

  • 3 szklanki mąki pszennej (3 szklanki 250 ml od herbaty)
  • 400 ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżeczki miodu lipowego
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 opakowanie proszku do pieczenia
  • suszona żurawina – do woli
  • woda – szklanka, półtorej, musicie sami powoli dolewać i wyczuć leistość ciasta, ma być nieco podobne do naleśnikowego, nie może być gęste ale i nie za bardzo lejące się, płynne
  • szczypta soli
  • cukier puder
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę wsypujemy do głębszej miski, dodajemy wszystkie suche składniki (na razie oprócz suszonej żurawiny), dodajemy miód i mleczko oraz powoli wodę – mieszamy do uzyskania gładkiego ciasta, bez grudek
  2. na koniec dodajemy suszoną żurawinę
  3. na patelni rozgrzewamy olej i smażymy racuchy na rumiano z obu stron, odsączamy na papierowym ręczniku z nadmiaru tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.