Plińce z pomoćką

“Plińce z pomoćką” to tradycyjne danie Mazur, które można zjeść prawie w każdej regionalnej restauracji. U mnie w domu od zawsze, tak jak zapewne w większości domach i w restauracjach (w kartach menu), w których bywałam po prostu placki ziemniaczane. Podaję je na słodko – ze śmietaną wymieszaną z cukrem pudrem, z samym chrzęszczącym białym cukrem lub pomoćką. Pomoćka to połączenie twarogu, śmietany, cebuli, czosnku i szczypiorku doprawione delikatnie solą i pieprzem.

Dziś u mnie plińce, placki ziemniaczane bez dodatków, jak ktoś chce podaję także przepis na pomoćkę.

SKŁADNIKI NA PLIŃCE:

  • 500 g mączystych ziemniaków startych na tarce o drobnych oczkach
  • 1 cebula starta na tarce o drobnych oczkach
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pszennej, u mnie tortowa
  • 100 ml oleju rzepakowego
  • sól, pieprz do smaku

SKŁADNIKI NA POMOĆKĘ:

  • 500 g twarogu wędzonego Jana
  • 3 łyżki śmietany 18%
  • 1 zmiażdżony ząbek czosnku
  • połowa małej cebuli, drobno posiekanej
  • pół pęczka drobnego szczypiorku, drobno posiekanego
  • sól, pieprz do smaku

PRZYGOTOWANIE PLACKÓW:

  1. Do miski wrzuć starte ziemniaki oraz cebulę, dodaj jajko i mąkę, mieszaj, dopraw solą i pieprzem. Smaż na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Odsącz na papierowym ręczniku.

PRZYGOTOWANIE POMOĆKI:

  1. W miseczce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki pomoćki, dopraw do smaku.

Plińce podawaj z pomoćką, bez, po mojemu ze śmietaną i cukrem pudrem, z mięsem, gulaszem, leczo, bez dodatków. SMACZNEGO! 😉

Inspiracja dania z gazetki Biedronki.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.