Pieczone podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym

Soczyste, ziołowe, aromatyczne w sosie miodowo-musztardowym. Lekko chrupiące z zewnątrz, soczyste w środku. Piekłam je pod przykryciem, polewając od czasu do czasu powstającym coraz bardziej aromatycznym sosem. Idealne na obiad, do ziemniaków, ryżu, kasz. Polecam do kurczaka mizerię, buraczki, mix sałat z pomidorkami i winegretem lub sałatę ze śmietaną/jogurtem, colesław. Pyszny, domowy obiad poleca się jak nic 😉

SKŁADNIKI:

  • 6 podudzi z kurczaka
  • 6 łyżek oleju
  • 1/2 szklanki wody
  • łyżka musztardy, łyżka miodu
  • 6 goździków, płaska łyżeczka estragonu, pół łyżeczki całego kminku, łyżeczka papryki słodkiej, łyżeczka suszonego czosnku (lub 1 duży rozgnieciony świeży ząbek)
  • sól, pieprz

PRZYGOTOWANIE:

Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, mieszamy wszystkie przyprawy z musztardą i miodem. Polewamy mięso olejem, wodą, sosem miodowo-musztardowym z przyprawami, mieszamy dokładnie rękoma, tak by przyprawy znalazły się na każdej części mięsa.

Najlepiej odkładamy na noc. Jeśli nie macie czasu odstawcie chociaż na godzinę do lodówki, by wszystkie składniki się przegryzły i wchłonęły w mięso.

Pieczcie w naczyniu pod przykryciem w temp. 180 temp. C bez termoobiegu na środkowej półce w piekarniku przez godzinę. Po tym czasie zdejmijcie pokrywkę i pieczcie w temp. 150 st. C przez 20 minut. Przez cały czas zaglądajcie od czasu do czasu do mięsa i podlewajcie je, przekręcając je dodatkowo na inną stronę.

Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Pieczone podudzia z kurczaka w sosie miodowo-musztardowym”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.