Polędwica z dorsza smażona na maśle z ziołami to świetny pomysł na zdrowe danie obiadowe. Polędwica z dorsza w tym wydaniu jest smażona bez panierki, niezwykle delikatna i smaczna, doprawiona ziołami. Rybę możesz podać z puree ziemniaczanym, puree z batatów i dyni lub selera, kaszą, makaronem. To ryby smażonej na maśle bez panierki pasuje nie tylko surówka z kiszonej kapusty, także warzywa duszone, np. kalafior, brokuły, surówka z marchewki. Polędwica z dorsza to świetny pomysł na uroczysty obiad dla całej rodziny. Serwowana w tygodniu to super smaczna alternatywa dla mięsnych kotletów do ziemniaków lub kaszy. Zapraszam po mój szybki i sprawdzony przepis na polędwicę z dorsza smażoną na maśle.
Polędwica z dorsza smażona na maśle
SKŁADNIKI:
- 3 kawałki polędwicy z dorsza
- sól, świeżo zmielony pieprz, majeranek, suszony koperek, ostra papryka
- łyżka masła klarowanego
Do podania: ćwiartki cytryny, świeża natka, kolendra lub koperek
PRZYGOTOWANIE:
Polędwice z dorsza myję pod bieżącą, zimną wodą, osuszam na ręczniku papierowym.
Rybę przyprawiam z obu stron.
W zależności od potrzeb możesz użyć więcej lub mniej kawałków ryby.
Zamiast czarnego pieprzu możesz użyć mielonego pieprzu kolorowego lub pieprzu cytrynowego. Ostrą paprykę mieloną śmiało zastąp słodką lub z niej zrezygnuj całkowicie.
Na patelni rozgrzewam łyżkę masła klarowanego.
Porada. Rybę możesz usmażyć także na łyżeczce masła klarowanego wymieszanego z łyżeczką masła, na oleju lub oliwie.
Przyprawioną rybę smażę bez panierki z obu stron po około 4-5 minut na stronę.
Porada. Jeśli lubisz, możesz tradycyjnie usmażyć rybę w panierce. Użyj jednego jajka i 2 łyżek bułki tartej lub oprósz rybę mąką i smaż na rozgrzanym tłuszczu.
Smażoną na maśle polędwicę z dorsza podaję z puree z batatów, surówką z kiszonej kapusty i plasterkami/ćwiartkami cytryny.
Smacznego.
Zasmakuj Kuchni
Jemy oczami ! 🙂🙂🙂
🙂👍
Super podane jedzenie 😉👍
Dziękuję 😉