Polewa z białej czekolady

Dziś dwa przepisy na polewę i lukier z białej czekolady, które przygotujecie w chwilę, z łatwo dostępnych składników, przez cały rok. Polewą lub lukrem udekorujecie słodkie wypieki, wszelakie drożdżówki, muffiny, ciastka, torty czy ciasta. Zapraszam na proste i sprawdzone przepisy na polewę i lukier z białej czekolady.

Polewa z białej czekolady

SKŁADNIKI:

  • 100 g białej czekolady
  • 70 ml śmietanki kremówki 30 % lub 50 g masła + 50 ml mleka

PRZYGOTOWANIE:

Śmietankę lekko podgrzewam i wrzucam kawałki czekolady. Podgrzewam na małej mocy palnika do rozpuszczenia czekolady.

Jeśli do przepisu wykorzystuję masło i mleko to podgrzewam je w rondelku do rozpuszczenia masła, wrzucam kawałki czekolady i mieszam do rozpuszczenia.

Można już dekorować wypieki.


Lukier z białej czekolady

SKŁADNIKI:

  • 13 kafelków białej czekolady
  • 4 spore łyżki cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub soku z cytryny

PRZYGOTOWANIE:

W garnuszku mieszam cukier puder z wodą/sokiem z cytryny. Lekko podgrzewam do rozpuszczenia i płynnej konsystencji.

Czekoladę łamię na kawałki, wrzucam do podgrzanego lukru, mieszam do rozpuszczenia czekolady.

Takim lukrem można już dekorować wypieki.

Polewa lub lukier po czasie stwardnieją, więc jeśli odstawimy je na bok chcąc dekorować słodkości później warto je lekko podgrzać, by konsystencja była bardziej płynna.

Smacznego 😉

2 odpowiedzi do “Polewa z białej czekolady”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.