Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką

Pachnące pomarańczami, wanilią i kokosami ciasto ucierane z brzoskwiniami.

Kruszonka chrupie, ciasto jest pulchne i puszyste, delikatne, jak dla mnie aromat relaksu, lenistwa, wspaniałe do kawy i plotek! A zapach kokosowej kruszonki obłędnie wciąż unosi się w całym domu.. 😉

W oryginalnym przepisie kruszonka jest cynamonowa a w cieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie!

ZAPRASZAM 🤩

Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką, wspaniałe do popołudniowych rozmów 🙂 POLECAM

Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej, piekłam w blaszce o wymiarach: 30 x 24 cm.

Przepis lekko zmodyfikowany znalazłam tutaj, smacznego! 😉

Składniki:

  • 380 g mąki pszennej tortowej
  • 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę (w oryginalnym przepisie śliwki, ok. 550 g po wypestkowaniu jeśli ktoś zmieni zdanie;)
  • 150 g masła
  • 3 jajka, u mnie L
  • 150 g drobnego cukru
  • 200 ml soku pomarańczowego (może być świeżo wyciśnięty, może być gotowy, kupny)
  • skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki na kokosową kruszonkę:

  • 90 g mąki pszennej
  • 50 g masła
  • 50 g cukru
  • 2 łyżki wiórków kokosowych (w oryginalnym przepisie 1,5 łyżeczki cynamonu, może ktoś się skusi;)

Przygotowanie:

Przygotowanie kruszonki:

W szklanej misce mieszam mąkę, cukier i wiórki, po czym dodaję roztopione masło, ugniatam lekko łyżką, następnie wyrabiam palcami na charakterystyczne małe kawałki, czyli kruszonkę. Kruszonka gotowa.

Przygotowanie ciasta:

Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam do miski.

Masło ucieram z cukrem mikserem na jasną i puszystą masę (miksuję ok. 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Do masy dodaję jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Wrzucam startą skórkę z pomarańczy oraz cukier z wanilią, miksuję do połączenia. Mikser odkładam na bok.

Na końcu dodaję do masy suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Nie używam już teraz miksera.

Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę (jeśli skusiliście się na śliwki to układajcie połówki śliwek rozcięciem ku górze, jedna przy drugiej. Tak przygotowane ciasto posypuję równo kruszonką.

Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzaniem góra plus dół).

Wyjmuję, studzę i kroję. Smacznego😋

 

8 odpowiedzi do “Pomarańczowe ciasto ucierane z brzoskwiniami i kokosową kruszonką”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.