Pachnące pomarańczami, wanilią i kokosami ciasto ucierane z brzoskwiniami.
Kruszonka chrupie, ciasto jest pulchne i puszyste, delikatne, jak dla mnie aromat relaksu, lenistwa, wspaniałe do kawy i plotek! A zapach kokosowej kruszonki obłędnie wciąż unosi się w całym domu.. 😉
W oryginalnym przepisie kruszonka jest cynamonowa a w cieście świeże śliwki. U mnie kokosowa kruszonka, kocham zapach kokosa! oraz świeże brzoskwinie. Choć te z puszki też będą ok. Każdy owoc się nada, nawet bakalie, najlepiej rodzynki lub żurawina. Pachnie cudnie!
ZAPRASZAM 🤩

Wszystkie składniki powinny być w temp pokojowej, piekłam w blaszce o wymiarach: 30 x 24 cm.
Przepis lekko zmodyfikowany znalazłam tutaj, smacznego! 😉
Składniki:
- 380 g mąki pszennej tortowej
- 2 brzoskwinie pokrojone w kostkę (w oryginalnym przepisie śliwki, ok. 550 g po wypestkowaniu jeśli ktoś zmieni zdanie;)
- 150 g masła
- 3 jajka, u mnie L
- 150 g drobnego cukru
- 200 ml soku pomarańczowego (może być świeżo wyciśnięty, może być gotowy, kupny)
- skórka otarta z niedużej pomarańczy, wyszorowanej i sparzonej
- opakowanie cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Składniki na kokosową kruszonkę:
- 90 g mąki pszennej
- 50 g masła
- 50 g cukru
- 2 łyżki wiórków kokosowych (w oryginalnym przepisie 1,5 łyżeczki cynamonu, może ktoś się skusi;)
Przygotowanie:
Przygotowanie kruszonki:
W szklanej misce mieszam mąkę, cukier i wiórki, po czym dodaję roztopione masło, ugniatam lekko łyżką, następnie wyrabiam palcami na charakterystyczne małe kawałki, czyli kruszonkę. Kruszonka gotowa.
Przygotowanie ciasta:
Mąkę pszenną i proszek do pieczenia przesiewam do miski.
Masło ucieram z cukrem mikserem na jasną i puszystą masę (miksuję ok. 10 minut, na najwyższych obrotach miksera). Do masy dodaję jajka, jedno po drugim, miksując do dokładnego połączenia po każdym dodaniu. Wrzucam startą skórkę z pomarańczy oraz cukier z wanilią, miksuję do połączenia. Mikser odkładam na bok.
Na końcu dodaję do masy suche składniki na zmianę z sokiem z pomarańczy, w kilku turach, mieszając delikatnie szpatułką lub łyżką tylko do połączenia składników. Nie używam już teraz miksera.
Ciasto przelewam do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto wyrównuję i na wierzchu rozsypuję brzoskwinie posiekane w kosteczkę (jeśli skusiliście się na śliwki to układajcie połówki śliwek rozcięciem ku górze, jedna przy drugiej. Tak przygotowane ciasto posypuję równo kruszonką.
Piekę na środkowej półce piekarnika w temperaturze 170°C przez ok. 50 minut, do suchego patyczka (grzaniem góra plus dół).
Wyjmuję, studzę i kroję. Smacznego😋
Pycha. Ciasto z kruszonką jest jednym z moich ulubionych 🙂
Moim też! 🤩🤩
Mniam…..;) no i jak tu trzymać linię? ciasto pyszne, nic odkrywczego- jak wszystkie Ani przepisy;)
Kilka przysiadów i po sprawie 😋
Dla takiej kruszonki warto się zapomnieć, dziękuję za odwiedziny 😊
cudne ciasto
Dziękuję, cudnie smakuje:)
Cudownie wyrośnięte! Brzoskwinie w ucieranym lubię najbardziej 🙂
Dziękuję, jest wciągające – brzoskwinie, kruszonka i dobre towarzystwo – polecam!😍