Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser na każdy dzień 😉 Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach poleca się do kawy 😉
SKŁADNIKI:
- 3/4 szklanki kaszy manny
- 700 ml mleka
- 140 g masła
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników
- 3 mandarynki
- 1 galaretka pomarańczowa
- kilka kropel aromatu pomarańczowego
- forma 21 x 21 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje. Dodaję kilka kropel aromatu pomarańczowego.
- Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy.
- Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki.
- Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
- Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką.
- Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! 😉
Smacznego! 🙂
Robiłam. Potwierdzam. Pyszności 😋
Ps. Oczywiście wg Pani przepisu😙