Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach

Ekspresowe ciasto z kaszy manny pachnące cytrusami z galaretką pomarańczową, mandarynkami i aromatem pomarańczowym – rześkie, lekkie, mleczne, pyszne! Rozpływa się w ustach, świetnie smakuje. To niewątpliwie łatwy deser do kawy gotowy! SMACZNEGO:)

 

SKŁADNIKI:

  • 3/4 szklanki kaszy manny
  • 700 ml mleka
  • 140 g masła
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • herbatniki, u mnie wyszło 20 herbatników
  • 3 mandarynki
  • 1 galaretka pomarańczowa
  • kilka kropel aromatu pomarańczowego
  • forma 21 x 21 cm.

PRZYGOTOWANIE:

  1. Mleko gotuję z masłem i cukrem, do gorącego wsypuję kaszę energicznie mieszając aż kasza zgęstnieje. Dodaję kilka kropel aromatu pomarańczowego.
  2. Dno foremki wykładam papierem do pieczenia (opcja), następnie układam połową herbatników, przykrywam połową masy z kaszy manny, wygładzam i przykrywam resztą herbatników i pozostałą częścią masy.
  3. Układam obok siebie obrane i oczyszczone kawałki mandarynki, wkładam do lodówki.
  4. Galaretkę przygotowuję wg instrukcji na opakowaniu.
  5. Po 15-20 minutach zalewam ciasto pomarańczową galaretką.
  6. Wstawiam do lodówki na jakieś 3 godziny lub całą noc. Podaję z kawą w dobrym towarzystwie! 😉

Smacznego! 🙂

 

2 odpowiedzi do “Pomarańczowe ciasto z kaszy manny na herbatnikach”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.