Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit!

Ania idzie w gości to i ciasto powstało 😍 Powiem szczerze, że tak prostego, meeega smacznego, aromatycznego i ekspresowego ciasta dawno nie robiłam. Uwielbiam takie! Bez miksera, cichutko, raz dwa, smak jak tylko fantazja poniesie. A mnie unosi i dużo i często, więc robię, mieszam, piekę, mam. Zrobiłam, zabieram w gości, do kawy, rozmów, może nalewki?😋

Pachnie świętami… do świątecznej wersji możecie dodać inne bakalie lub suszone owoce, dodać skórkę pomarańczową, cynamon, kardamon, przyprawę do piernika lub zostawić tak jak jest, a jest wyśmienite w tej wersji, uwierzcie na słowo! :))

REWELACYJNE CIASTO NA IMPREZY WSZELAKIE, ŚWIĘTA, RODZINNE SPOTKANIA, BIESIADY DO RANA, POPOŁUDNIOWEJ KAWY, HIT!

Pomarańczowe ciasto z suszoną żurawiną Helio, delikatne, bez miksera, szybkie, świetna propozycja na święta, imprezy, dla mnie HIT! Oblane lukrem i posypane orzechami laskowymi, świetne!! :))

Wspaniałe ciasto pachnące pomarańczami, delikatne takie, z suszoną żurawiną polane domowym lukrem lekko cytrynowym i posypany posiekanymi orzechami – jak dla mnie pachnie świętami!! Zapraszam, bo warto upiec, jeść i częstować 😉 Dziś gotuję z HELIO 😉

Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem cytrynowym posypane orzechami

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej przesianej razem ze szczyptą soli
  • 1 szklanka cukru
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 jajka
  • opakowanie 120 g suszonej żurawiny HELIO
  • skórka starta z jednej wyszorowanej i sparzonej pomarańczy lub aromat pomarańczowy – łyżeczka, u mnie dziś aromat
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • siekane orzechy do ozdoby, u mnie prażone orzechy laskowe HELIO
  • lukier: szklanka cukru pudru + 2 łyżki soku z cytryny + 1 łyżka zimnej wody (zamiennie 3 łyżki soku z cytryny lub 3 łyżki wody)

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam przesianą mąkę z suchymi składnikami.

Mokre składniki mieszam rózgą kuchenną do połączenia, wlewam do suchych składników, mieszam do połączenia.

Żurawinę obtaczam w łyżce mąki, tzn. do opakowania wrzucam łyżkę mąki, mieszam, wrzucam na końcu do ciasta.

Piekę w temp. 180 C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu na środkowej półce piekarnika. Studzę, polewam lukrem, posypuję posiekanymi prażonymi orzechami laskowymi. Pycha!

Życzę smacznego i udanych wypieków z produktami Helio! 🙂

POLECAM SUSZONĄ ŻURAWINĘ ORAZ PRAŻONE ORZECHY LASKOWE HELIO – idealne dodatki do codziennych wypieków i nie tylko! 🙂

4 odpowiedzi do “Pomarańczowe ciasto z żurawiną i lukrem, na święta, imprezy, hit!”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.