Pomidorki i kapary w cieście francuskim

Pomidorki i kapary w cieście francuskim na ciągnącym się delikatnie serze w ziołowej oliwie z oliwek.

Wspaniała aromatyczna przekąska! Może być podana na ciepło lub zimno, sama lub maczana w dipach. Wybierzcie sami, tak jak warzywa, które dowolnie można wrzucić na takie ciasto, w zależności od upodobań.

Składniki:

  • 1 płat ciasta francuskiego
  • kilka plasterków żółtego sera
  • kolorowe pomidorki koktajlowe
  • kapary
  • oliwa z oliwek
  • suszona natka pietruszki, estragon, świeżo zmielony pieprz

Przygotowanie:

Ciasto rozkładamy, kroimy na małe kwadraciki. Na każdym układamy o ciut mniejszy kwadracik żółtego sera, na to pokrojone w talarki pomidorki, gdzieniegdzie kapary. Każdy kwadracik polewamy kilkoma kroplami oliwy, posypujemy przyprawami.

Pieczemy w temp. 200C grzaniem góra plus dół, bez termoobiegu przez 15 minut.

Gotowe! Smacznego 🙂

Jedna odpowiedź do “Pomidorki i kapary w cieście francuskim”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.