Dziś wyjątkowy poranek z kawą. Na dzień dobry 😉 Kawa przygotowana na dwa sposoby pobudzi, obudzi, doda energii, ot tak, po prostu będzie miło i już!
Przy okazji czarnej kawy polecam książkę Agaty Christie – Czarna kawa 🙂
Dziś kawa na dwa sposoby: mocna wanilia z dodatkiem mleka sojowego waniliowego i laski wanilii oraz imbirowa pokusa, czyli kawa aromatyzowana świeżym korzeniem imbiru i miodem, wspaniałe propozycje na DZIEŃ DOBRY! 🙂
Zapraszam na kawę, tę waniliową lub imbirową.
Kawa – mocna wanilia
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Nescafe Azera Espresso Intenso
- 100 ml wody
- 100 ml mleka sojowego waniliowego
- pół laski wanilii
- bita śmietana
- kostka czekolady
Przygotowanie:
Kawę zalej gorącą wodą. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż ziarna, dodaj do mleka i podgrzej.
Gorące mleko dolej do kawy, udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.
Kawa – imbirowa pokusa
Składniki:
- 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Nescafe Azera Espresso Intenso
- 250 ml wody
- kawałek korzenia imbiru
- szczypta mielonego imbiru
- 2 łyżeczki miodu
- bita śmietana
Przygotowanie:
Imbir obierz, pokrój na kawałki, zagotuj go w rondelku z wodą.
Zalej kawę, posłodź miodem, udekoruj bitą śmietaną i mielonym imbirem.
Na zdrowie! Miłego dnia 🙂
Pomysły na kawę – Magazyn Tesco nr 27 / zima 2017.