Poranek z kawą na dwa sposoby

Dziś wyjątkowy poranek z kawą. Na dzień dobry 😉 Kawa przygotowana na dwa sposoby pobudzi, obudzi, doda energii, ot tak, po prostu będzie miło i już!

Przy okazji czarnej kawy polecam książkę Agaty Christie – Czarna kawa 🙂

Dziś kawa na dwa sposoby: mocna wanilia z dodatkiem mleka sojowego waniliowego i laski wanilii oraz imbirowa pokusa, czyli kawa aromatyzowana świeżym korzeniem imbiru i miodem, wspaniałe propozycje na DZIEŃ DOBRY! 🙂

Zapraszam na kawę, tę waniliową lub imbirową.

Kawa – mocna wanilia

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Nescafe Azera Espresso Intenso
  • 100 ml wody
  • 100 ml mleka sojowego waniliowego
  • pół laski wanilii
  • bita śmietana
  • kostka czekolady

Przygotowanie:

Kawę zalej gorącą wodą. Laskę wanilii przekrój na pół, wydrąż ziarna, dodaj do mleka i podgrzej.

Gorące mleko dolej do kawy, udekoruj bitą śmietaną i startą czekoladą.

Kawa – imbirowa pokusa

Składniki:

  • 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej, u mnie Nescafe Azera Espresso Intenso
  • 250 ml wody
  • kawałek korzenia imbiru
  • szczypta mielonego imbiru
  • 2 łyżeczki miodu
  • bita śmietana

Przygotowanie:

Imbir obierz, pokrój na kawałki, zagotuj go w rondelku z wodą.

Zalej kawę, posłodź miodem, udekoruj bitą śmietaną i mielonym imbirem.

Na zdrowie! Miłego dnia 🙂

Pomysły na kawę – Magazyn Tesco nr 27 / zima 2017.

 

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.