Potrawka rybna w salsie pomidorowo-cebulowej z octem winnym i chrzanem

Smaczny pomysł na rybę. Podsmażone i chrupiące kawałki dorsza zatopiłam w sosie pomidorowym z dodatkiem octu winnego i chrzanu. Dopełnieniem smaku były piórka cebuli zeszklone razem ze słodką papryką.

Możecie jeść to danie z ryżem, makaronem na ciepło lub na zimno z pieczywem.

 

Składniki:

  • 1 opakowanie filetów z dorsza ze skórą 475 g
  • 2 średnie cebule
  • mąka kukurydziana
  • słodka papryka
  • masło klarowane do smażenia ryby, a następnie cebuli
  • składniki na sos:
  • puszka pomidorów krojonych 400 g
  • 1 duży pomidor
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziela angielskie
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 płaska łyżeczka chrzanu
  • 2 łyżki octu winnego
  • płaska łyżka cukru, sól, pieprz, suszone: oregano, chili, czosnek, bazylia, słodka papryka

Przygotowanie:

Filety oczyść, pokrój na większe kawałki, obtocz w mące kukurydzianej, posól, popieprz i smaż zaczynając od strony skóry na rozgrzanym klarowanym maśle.

Mają być lekko chrupiące.

W oddzielnej głębszej patelni przygotuj sos:

  • na łyżce masła przesmaż pokrojony w kostkę świeży pomidor, przypraw solidnie;
  • dodaj pomidory z puszki, chrzan, wodę, ziele, liście, ocet winny, przypraw do smaku wedle uznania.

Wkładaj usmażone kawałki filetów do pomidorowego sosu.

Gdy usmażysz wszystkie kawałki ryby to na patelnię, na której smażyła się ryba dodaj – jeśli to konieczne – trochę masła i zeszklij na nim piórka cebuli. Przypraw ją płaską łyżką słodkiej papryki.

Gdy będzie miękka i szklista dodaj ją do naszego sosu rybnego pomidorowego.

Duś chwilę razem do połączenia smaków, spróbuj i w razie czego dopraw jeszcze do smaku wedle uznania.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.