Potrawka z brązowych pieczarek i kiełbasy

Pieczarka brązowa – twardsza od białej o bardziej intensywnym aromacie. Zawiera witaminy D i B2 a także związki mineralne, które działają antystresowo i wzmacniająco.

Polecam na obiad 🙂 Dzięki przesmażonym brunatnym pieczarkom na klarowanym maśle otrzymujemy niezwykły aromat, a zapach roznosi się po całej kuchni. Od razu jest się głodnym:)

Podawaj z makaronem lub ryżem. Możesz też smakować to danie z bułeczką.

Składniki:

  • 250 g brązowych pieczarek (jeśli nie możecie dostać zastąpcie je białymi)
  • 2 małe cebule
  • 250 g kiełbasy
  • 2 suszone pomidory
  • 150 g jogurtu naturalnego gęstszego, np. Bakoma
  • 1 łyżeczka musztardy sarepskiej
  • łyżka masła klarowanego do smażenia
  • mały pęczek świeżego kopru
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, bazylia i lubczyk

Wykonanie:

Pieczarki umyj, pokrój w plasterki, kiełbasę też w plasterki, cebulę w drobną kosteczkę. Suszone pomidory pokrój w kosteczkę, koper drobno posiekaj.

Jogurt połącz w miseczce z musztardą, dopraw do smaku solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzanej z masłem klarowanym wrzuć plasterki kiełbasy, następnie cebulę i suszone pomidory, dodaj pieczarki.

Smaż do 15 minut na średnim ogniu, często mieszając. Połącz z sosem, przypraw wedle uznania.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.