Potrawka z indyka, pomidorów i dyni

Potrawka z mięsa mielonego z indyka, pomidorów i dyni. Dużo czarnych oliwek, kukurydzy, zielonego groszku i przypraw. U mnie sprawdza się do makaronów, kasz, jako gęsty gulasz do klusek, ryżu, także do faszerowania ciasta francuskiego, np. tartaletek lub wytrawnych babeczek.

Potrawka z indyka, pomidorów i dyni

SKŁADNIKI:

  • 760 g mięsa mielonego, u mnie z indyka
  • 1 duża cebula
  • 4 suszone pomidory w oleju
  • szklanka czarnych posiekanych oliwek
  • szklanka mrożonej dyni w kostce
  • 3/4 szklanki mrożonego zielonego groszku
  • puszka 400 g kukurydzy konserwowej wraz z sokiem
  • 2 szklanki passaty
  • 1/2 szklanki bulionu
  • po 10 g suszonej słodkiej i ostrej papryki, lubczyk, zioła prowansalskie, oregano, sól, pieprz
  • 2 łyżeczki przyprawy suszonych pomidorów z czosnkiem i bazylią
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Na kilku łyżkach rozgrzanego oleju (w większym garnku lub woku) przesmażam mięso. Gdy zmieni kolor dodaję posiekaną drobno cebulę, przyprawiam papryką i lubczykiem.

Dodaję mrożoną dynię i groszek oraz kukurydzę wraz z zalewą. Mieszam, przyprawiam. Oliwki i suszone pomidory siekam drobno, wrzucam do garnka z mięsem. Wlewam passatę i bulion. Gotuję kilka minut do połączenia, w razie potrzeby doprawiam do smaku. Podaję. Każdego dnia potrawka jest coraz lepsza. Smacznego 😉

3 odpowiedzi do “Potrawka z indyka, pomidorów i dyni”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.