Powidła śliwkowe z borówkami

Klasyczne powidła są przygotowywane najczęściej z węgierek. Do swoich domowych powideł dodałam w tym roku borówki i miód. Są pyszne, słodkie, owocowe, umilą niejeden jesienno – zimowy deser czy śniadanie.

Oczywiście zanim wszystkie trafią do mojej domowej małej spiżarni to jeden słoiczek zawsze dziwnym zbiegiem okoliczności znika po drodze zanim go tam zaniosę…

Robię je w małych słoiczkach 300 ml, wychodzi 4 słoiczki + 2 porządne kanapki;) Kanapki posypuję dodatkowo odrobiną cynamonu.

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 250 g borówek amerykańskich odmiany bluecrop
  • 3 łyżki wody
  • 2 łyżki miodu
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 łyżka cukru trzcinowego
  • łyżka soku z cytryny (może być pomarańczy lub limonki)
  • pół łyżeczki cynamonu

Wykonanie:

20160904_094035

Śliwki umyj, wydrąż pestki, pokrój w większą kostkę.

Do garnka o grubszym dnie (po to, by się nie przypaliły) wrzuć śliwki, miód i cukier wanilinowy, zalej 3 łyżkami wody. Gotuj, a raczej duś na średnim ogniu bez przykrycia często mieszając. Gdy śliwki rozpadną się dodaj umyte borówki, cynamon i sok z cytryny. Całość mieszaj, duś na średnim ogniu.

20160904_141503

 

Możesz na końcu zmiksować powidła na gładką masę. Jeśli jednak lubisz czuć kawałki owoców – szczególnie borówek, gdyż śliwki prawie całe po około godzinie się rozpadną, nie miksuj tylko od razu wrzuć do słoiczków.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.