Dawno nie było to są! Jedne z moich ulubionych zdrowszych wersji ciasteczek. Owsiane z dodatkiem bakalii, proste, bez miksera, lekko chrupiące, miękkie i piękne. Tak można je krótko opisać. Znalazłam je na blogu u Beaty (Niebo na talerzu), spróbowałam, ale od razu z modyfikacją (robiłam z tego co miałam, po kombinacji stwierdzam, że udane;) Można do nich dodać kakao, wiórki kokosowe, rozmaite bakalie. Ja podjadałam z łyżeczką wiśniowego dżemu. Zasłużone pyszności uradowały niesamowicie 🤩 Mam nadzieję, że Wam zasmakują.
Proste ciasteczka owsiane z bakaliami. Polecam do kawy, herbaty, kakao 😍
Z poniższego przepisu wyszło mi 18 średniej wielkości ciastek.
SKŁADNIKI:
- 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 opakowanie cukru z wanilią
- 4 łyżki drobnego cukru
- 100 g roztopionego masła
- płaska łyżeczka sody
- 180 g bakalii, u mnie kandyzowana czarna porzeczka, jagody goji, żurawina suszona, posiekane na pół lub na cztery orzechy laskowe
- opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania wierzchu ciastek
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
PRZYGOTOWANIE:
W misce mieszam wszystkie składniki łyżką, dodaję bakalie i posiekane orzechy, mieszam do połączenia.
Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Łyżką nakładam porcje i formuję kształt ciastka. Na końcu posypuje je cukrem trzcinowym, można białym grubym lub zrezygnować w ogóle.
Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu w 170 st. C przez 15 minut do ładnego zarumienionego koloru. Studzę na kratce. Przechowuję w szczelnym opakowaniu do kilku dni.
Chcecie słodko poszaleć? – upieczone ciasteczka fantazyjnie polejcie roztopioną czekoladą gorzką, mleczną lub białą. Będzie pysznie!
Smacznego! 😉
Proste ciasteczka owsiane z bakaliami
Ciasta wyglądają świetnie, idealne na przekąskę do pracy bądź szkoły 🙂
Dziękuję, zniknęły do kawki 😉