Proste ciasteczka owsiane z bakaliami

Dawno nie było to są! Jedne z moich ulubionych zdrowszych wersji ciasteczek. Owsiane z dodatkiem bakalii, proste, bez miksera, lekko chrupiące, miękkie i piękne. Tak można je krótko opisać. Znalazłam je na blogu u Beaty (Niebo na talerzu), spróbowałam, ale od razu z modyfikacją (robiłam z tego co miałam, po kombinacji stwierdzam, że udane;) Można do nich dodać kakao, wiórki kokosowe, rozmaite bakalie. Ja podjadałam z łyżeczką wiśniowego dżemu. Zasłużone pyszności uradowały niesamowicie 🤩 Mam nadzieję, że Wam zasmakują.

Proste ciasteczka owsiane z bakaliami. Polecam do kawy, herbaty, kakao 😍

Z poniższego przepisu wyszło mi 18 średniej wielkości ciastek.

SKŁADNIKI:

  • 1 i 3/4 szklanki płatków owsianych
  • 1 i 1/2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 4 łyżki drobnego cukru
  • 100 g roztopionego masła
  • płaska łyżeczka sody
  • 180 g bakalii, u mnie kandyzowana czarna porzeczka, jagody goji, żurawina suszona, posiekane na pół lub na cztery orzechy laskowe
  • opcjonalnie: cukier trzcinowy do posypania wierzchu ciastek

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam wszystkie składniki łyżką, dodaję bakalie i posiekane orzechy, mieszam do połączenia.

Blaszkę z wyposażenia piekarnika wykładam papierem do pieczenia. Łyżką nakładam porcje i formuję kształt ciastka. Na końcu posypuje je cukrem trzcinowym, można białym grubym lub zrezygnować w ogóle.

Piekę grzaniem góra plus dół bez termoobiegu w 170 st. C przez 15 minut do ładnego zarumienionego koloru. Studzę na kratce. Przechowuję w szczelnym opakowaniu do kilku dni.

Chcecie słodko poszaleć? – upieczone ciasteczka fantazyjnie polejcie roztopioną czekoladą gorzką, mleczną lub białą. Będzie pysznie!

Smacznego! 😉

Proste ciasteczka owsiane z bakaliami

2 odpowiedzi do “Proste ciasteczka owsiane z bakaliami”

Pozostaw odpowiedź Zasmakuj Kuchni Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres email nie zostanie opublikowany.