Ciasto cynamonowe

Proste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę – idealna propozycja na szybki deser w tygodniu. Ciadto przygotujesz przez cały rok z łatwo dostępnych składników. Suszone śliwki możesz zastąpić rodzynkami lub suszoną żurawiną. Gotowe posyp cukrem pudrem.

Przepis jest na keksówkę o wyższych wymiarach: 30 x 12 cm.

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

SKŁADNIKI:

  • 520 g mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 170 g cukru
  • 2 łyżeczki sody
  • spora szczypta soli
  • łyżka cukru z wanilią
  • szklanka jogurtu naturalnego
  • szklanka śmietany 12 % lub 18 %
  • 120 ml oleju roślinnego
  • 100 g suszonych śliwek posiekanych na cztery – mogą być rodzynki lub suszona żurawina
  • 3 łyżeczki cynamonu wymieszanego z 80 g cukru

PRZYGOTOWANIE:

W misce łącze przesiane suche składniki. Suszone śliwki siekam i moczę w dużym kubku ciepłej wody.

W drugiej mieszam trzepaczką mokre składniki: jogurt, śmietanę, wbijam całe jaja, dodaję olej, mieszam. Dodaję suche składniki, mieszam do połączenia ciasta. Na końcu wsypuję wymoczone śliwki.

Keksówkę wykładam papierem do pieczenia, wlewam 1/3 ciasta i posypuję 1/3 cynamonu wymieszanego z cukrem. Przykrywam kolejną porcją ciasta, wyrównuję i posypuję cynamonem z cukrem. Tak postępuję 3 razy, na wierzchu jest cynamon z cukrem. Wbijam ostry nóż i kroję ciasto wzdłuż. Dzięki temu powstaną jeszcze ładniejsze wzory w gotowym cieście.

Ciasto piekę 65 minut w temp. 150 st. C. Ustawiam je na środkową półkę piekarnika, grzaniem góra plus dół z termoobiegiem.

Smacznego.

Proste cynamonowe ciasto z suszonymi śliwkami, bez miksera, na jedną keksówkę.

Inspiracja tutaj.

10 odpowiedzi na “Ciasto cynamonowe”

  1. Rewelacja, zrobiłam właśnie, coś pysznego! Dodałam powidła śliwkowe zamiast śliwek, ciasto ma więc ciemniejszy kolor ale to nawet idealnie wygląda na cynamon. Zakochałam się w tym cieście!

    1. Dziękuję za pytanie, uzupełniłam przepis – po wymieszaniu mokrych składników z suchymi, czyli na końcu 🙂

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *