Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast z dodatkiem warzyw. Obok brownie z czerwonej fasoli, ciasta ze szpinaku i tortu dyniowego ciasto marchewkowe to hit, który powtarzam dość często. Wszystkim smakuje, nadmiar (o ile o tym możemy w ogóle mówić:) zamrażam, wyjmuję kiedy potrzebuję, smakuję w towarzystwie:)
Polecam także inny, szybki przepis na moje ciasto marchewkowe.
Ciasto do wyrobienia bez miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Łatwiej się nie da! W podstawowej wersji dodatkiem są siekane orzechy włoskie, bakalie, a ciasto udekorowane kremowym serkiem philadelphia. U mnie dziś przepis bez dodatków. Spróbujcie, z pewnością Wam zasmakuje 😉
Proste ciasto marchewkowe, bez miksera
Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto, do tego proste w przygotowaniu, bez wysiłku, polecam każdemu! 🙂
SKŁADNIKI:
- 260 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
- 320 g marchewki startej na dużych oczkach
- 4 większe jajka, u mnie rozm. L
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- większa szczypta cynamonu
- opakowanie cukru z wanilią
- 290 ml oleju rzepakowego
- 250 g drobnego cukru
Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na formę o wymiarach 30 x 24 cm.
PRZYGOTOWANIE:
Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
W większej misce mieszam rózgą olej z cukrem i cukrem z wanilią. Mieszam do dokładnego połączenia. Następnie dodaję kolejno jajka, mieszając do połączenia po każdym jednym dodaniu.
Wszystkie suche składniki przesiewam do masy jajecznej, mieszam krótko, do połączenia. Wrzucam startą marchew i delikatnie mieszam szpatułką.
Formę smaruję olejem i przyklejam papier do pieczenia. Wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub dłużej do suchego patyczka. Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem lub przygotowuję polewę z serka philadelphia.
Smacznego 😉
Inspiracja u Doroty tutaj.
Proste ciasto ale niezwykle smaczne! Zrobiłam dziś dla rodzinki i bardzo posmakowało, dziękuję za przepis. Pozdrawiam, M.
Majka – wspaniale to słyszeć! Dziękuję i pozdrawiam 😊
Baaardzo smaczne o łatwe:))
Pozdrawiam
Naaaajlepsze!!
Dzieeeeekuję 🤩