Proste ciasto marchewkowe

Dziś przepis na jedno z moich ulubionych ciast z dodatkiem warzyw. Obok brownie z czerwonej fasoli, ciasta ze szpinaku i tortu dyniowego ciasto marchewkowe to hit, który powtarzam dość często. Wszystkim smakuje, nadmiar (o ile o tym możemy w ogóle mówić:) zamrażam, wyjmuję kiedy potrzebuję, smakuję w towarzystwie:)
Polecam także inny, szybki przepis na moje ciasto marchewkowe.

Ciasto do wyrobienia bez miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Łatwiej się nie da! W podstawowej wersji dodatkiem są siekane orzechy włoskie, bakalie, a ciasto udekorowane kremowym serkiem philadelphia. U mnie dziś przepis bez dodatków. Spróbujcie, z pewnością Wam zasmakuje 😉

 

Proste ciasto marchewkowe, bez miksera

Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto, do tego proste w przygotowaniu, bez wysiłku, polecam każdemu! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 260 g mąki pszennej lub mieszanki bezglutenowej
  • 320 g marchewki startej na dużych oczkach
  • 4 większe jajka, u mnie rozm. L
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • większa szczypta cynamonu
  • opakowanie cukru z wanilią
  • 290 ml oleju rzepakowego
  • 250 g drobnego cukru

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis na formę o wymiarach 30 x 24 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszam rózgą olej z cukrem i cukrem z wanilią. Mieszam do dokładnego połączenia. Następnie dodaję kolejno jajka, mieszając do połączenia po każdym jednym dodaniu.

Wszystkie suche składniki przesiewam do masy jajecznej, mieszam krótko, do połączenia. Wrzucam startą marchew i delikatnie mieszam szpatułką.

Formę smaruję olejem i przyklejam papier do pieczenia. Wlewam ciasto, wyrównuję. Piekę na środkowej półce piekarnika przez około 40 minut lub dłużej do suchego patyczka. Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem lub przygotowuję polewę z serka philadelphia.

Smacznego 😉

Inspiracja u Doroty tutaj.

6 odpowiedzi do “Proste ciasto marchewkowe”

  1. Proste ciasto ale niezwykle smaczne! Zrobiłam dziś dla rodzinki i bardzo posmakowało, dziękuję za przepis. Pozdrawiam, M.

  2. Dla mnie niestety zbyt tłuste. Zastanawiałam się długo czy na pewno trzeba dodać aż tyle oleju, ale czytając komentarze uznałam, że pewnie tak musi być.
    Innym smakuje ale wszyscy znajomi zgodnie twierdzą, że ciasto zwyczajnie jest za tłuste

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.