Ciasto marchewkowe

Proste ciasto marchewkowe z dodatkiem rodzynek to idealny pomysł na szybki deser do kawy. Ciasto do wyrobienia bez miksera, wystarczy wrzucić wszystkie składniki do miski i wymieszać rózgą kuchenną lub końcówką od miksera. Delikatne, puszyste, mięsiste i wilgotne ciasto, do tego proste w przygotowaniu. Obok brownie z czerwonej fasoli i tortu dyniowego ciasto marchewkowe to hit, który powtarzam dość często. Polecam także inny, szybki i sprawdzony przepis na moje ciasto marchewkowe.

SKŁADNIKI:

  • 260 g mąki pszennej
  • 2 duże marchewki – 320 g
  • 4 średnie jajka
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • większa szczypta cynamonu
  • 2 łyżki cukru z wanilią
  • 170 ml oleju rzepakowego
  • 200 g drobnego cukru
  • opcja: 65 g rodzynek i kilka kropel aromatu migdałowego

Uwagi do przepisu:

Wszystkie składniki mam w temp. pokojowej.
Przepis jest na prostokątną formę o wymiarach 30 x 24 cm.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 170 st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszam rózgą olej z cukrem i cukrem z wanilią. Mieszam do dokładnego połączenia.

Następnie dodaję kolejno jajka, mieszając do połączenia po każdym jednym dodaniu.

Wszystkie suche składniki przesiewam do masy jajecznej, mieszam krótko, do połączenia. Wrzucam startą marchew (oraz uprzednio wymoczone we wrzątku i odciśnięte z nadmiaru wody rodzynki), delikatnie mieszam szpatułką, do połączenia.

Formę smaruję olejem lub masłem i przyklejam papier do pieczenia. Wlewam ciasto, wyrównuję.

Piekę na środkowej półce piekarnika przez około 40-45 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Gotowe studzę, posypuję cukrem pudrem. Możesz przed podaniem udekorować je tartą na małych oczkach marchewką.

Smacznego.

8 odpowiedzi na “Ciasto marchewkowe”

  1. Proste ciasto ale niezwykle smaczne! Zrobiłam dziś dla rodzinki i bardzo posmakowało, dziękuję za przepis. Pozdrawiam, M.

  2. Dla mnie niestety zbyt tłuste. Zastanawiałam się długo czy na pewno trzeba dodać aż tyle oleju, ale czytając komentarze uznałam, że pewnie tak musi być.
    Innym smakuje ale wszyscy znajomi zgodnie twierdzą, że ciasto zwyczajnie jest za tłuste

    1. Doroto,
      cukier możesz zastąpić dużym, dojrzałym, rozgniecionym bananem (bądź dwoma), musem jabłkowym lub musem owocowym z dodatkiem marchewki.
      Zamienniki cukru takie jak stewia lub ksylitol też będą dobre.

Skomentuj Ewa Kumin Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *