Proste ciasto z brzoskwiniami

Składniki na podane proste ciasto z brzoskwiniami mamy prawie zawsze w domu, mąka, olej, jaja, jakiś owoc, cukier. .. Bez miksera! Wystarczy kuchenna trzepaczka, rózga.
Owoców możecie użyć różnych, w oryginalnym przepisie wystąpiły sezonowe truskawki, u mnie brzoskwinie, naszła mnie ochota. Gdy Was dopadnie ochota na słodkie małe co nie co pamiętajcie, że możecie użyć ulubionych dowolnych owoców (na podana blachę wystarczy 350 g truskawek, malin, winogron, itp.), do ciasta dodać kakao lub zapach (?;), ciasto będzie nieco zmodyfikowane, ale równie pyszne! Jak zawsze zresztą! Wspaniałe, ciepłe, posypane delikatnie cukrem pudrem. Idealne na weekend lub domową, szybką słodkość w ciągu tygodnia.

Smacznego słodkiego przy kawie, ulubionej herbacie, koniecznie – w towarzystwie!

Składniki: (prostokątna forma: 24×28)

  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 szklanka cukru (lub 1/2 szkl. cukru kryształu + 1/2 szkl. cukru trzcinowego)
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • sok i skórka starta z całej cytryny, dobrze wyszorowanej i sparzonej
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego lub z pestek winogron (ok. 120 g)
  • kilka połówek brzoskwiń z zalewy
  • dodatkowo: papier do pieczenia

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzać do 180°C (grzałka góra-dół). Prostokątną formę o wymiarach 24 cm x 28 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Przesianą mąkę wymieszać z sodą. Odstawić na bok.
  3. Do drugiej miski wlać maślankę, dodać jaja, olej, skórkę i sok z cytryny. Wsypać cukier. Wszystko wymieszać ręcznie trzepaczką (ale nie ubijam).
  4. Do mokrych składników wsypać mąkę z sodą i krótko wymieszać.
  5. Ciastem napełnić formę wyłożoną papierem do pieczenia. Rozłożyć owoce. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 30 minut lub do tzw. suchego patyczka (jeśli użyjecie okrągłej formy o powierzchni mniejszej niż moja forma prostokątna, ciasto może wymagać dłuższego czasu pieczenia).
  6. Ostudzone ciasto posypać cukrem pudrem.

Przepis na ciasto zaczerpnęłam z bloga Moja Delicja, jest pyszne, proste i szybkie w przygotowaniu – dlatego się na nie skusiłam w jeden z letnich leniwych dni…

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *