Kolejne proste ciasto Wam przedstawię. Czemu proste? Bo bez miksera, szybkie, z prostych składników, z dowolnymi w zasadzie owocami, najlepiej sezonowymi (choć mrożone też będą ok). Puszyste, maślane, ekspresowe w wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne!
Proste ciasto z malinami
SKŁADNIKI:
- 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki cukru
- 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 100 g masła, roztopionego, wystudzonego
- większa szczypta soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- kilka kropel aromatu z wanilią
- 2 łyżki sezamu do posypania ciasta
- 2 łyżeczki cukru z wanilią do posypania ciasta
- 200 g malin
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Forma 25 x 20 cm.
PRZYGOTOWANIE:
100 g masła roztapiam i studzę.
W tym czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre – jajka, jogurt, wystudzone masło i aromat. Mieszam rózgą.
Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.
Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, wtykam owoce, posypuję sezamem i cukrem z wanilią. Piekę 35-40 minut.
Smacznego 😉
Zasmakuj Kuchni