Proste ciasto z malinami

Kolejne proste ciasto Wam przedstawię. Czemu proste? Bo bez miksera, szybkie, z prostych składników, z dowolnymi w zasadzie owocami, najlepiej sezonowymi (choć mrożone też będą ok). Puszyste, maślane, ekspresowe w wykonaniu, bo całe przygotowanie sprowadza się do wymieszania składników suchych z mokrymi. Do ciasta świetnie nadadzą się truskawki, morele, porzeczki, czereśnie, wiśnie, borówki, agrest czy śliwki. Pyszne ciasto z malinami posypane cukrem z wanilią i sezamem – do kawy idealne!

Proste ciasto z malinami

SKŁADNIKI:

  • 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2 spore łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 jajka
  • 100 g masła, roztopionego, wystudzonego
  • większa szczypta soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • kilka kropel aromatu z wanilią
  • 2 łyżki sezamu do posypania ciasta
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią do posypania ciasta
  • 200 g malin

Składniki mam w temp. pokojowej.

Szklanka ma pojemność 250 ml.

Forma 25 x 20 cm.

PRZYGOTOWANIE:

100 g masła roztapiam i studzę.

W tym czasie mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre – jajka, jogurt, wystudzone masło i aromat. Mieszam rózgą.

Piekarnik nagrzewam do temp. 200 C, grzanie góra plus dół bez termoobiegu.

Formę wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciasto, wtykam owoce, posypuję sezamem i cukrem z wanilią. Piekę 35-40 minut.

Smacznego 😉

Zasmakuj Kuchni

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.