CIASTO Z RABARBAREM BEZ MIKSERA

Dziś sprawdzony przepis na ciasto bez miksera, które zawsze się udaje. Proste i ekspresowe ciasto z rabarbarem, na maślance, które przygotujecie w kilka chwil. Polecam po upieczeniu posypać je cukrem pudrem. Można piec je także z kruszonką, będzie pysznie!

Zapraszam na sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto możecie przygotować także wrzucając do niego dowolne owoce, świeże, mrożone lub z puszki, bakalie wszelakie lub sporą łyżkę kakao.

Ciasto z rabarbarem


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 g rabarbaru
  • 2 lekko płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 1 opakowanie cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jaja
  • ½ szklanki oleju rzepakowego

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Ciasto z rabarbarem piekę w formie 24 x 28 cm przez ok. 45 minut.
W innych formach czas pieczenia może ulec zmianie, najlepiej sprawdzić przed końcem patyczkiem, ew. cienkim nożykiem czy ciasto jest upieczone – patyczek lub nożyk powinny wyjść suche.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 180 ST. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Z rabarbaru odcinam końce, obieram nożem, siekam w niezbyt dużą kostkę.

W misce mieszam rózgą suche składniki, dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, wtykam posiekany rabarbar. Piekę ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 😉

10 odpowiedzi do “CIASTO Z RABARBAREM BEZ MIKSERA”

  1. Pani Aniu!
    Piekę to ciasto odkąd je spotkałam na blogu. Z różnymi owocami. Niezawodny przepis! Mega ciasto. Prosto i smacznie jak lubię.
    Monia

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.