Ciasto z rabarbarem bez miksera

Pyszne i puszyste ciasto z rabarbarem. To sprawdzony przepis na ciasto bez miksera, które zawsze się udaje. Proste i ekspresowe ciasto z rabarbarem, na maślance, które przygotujesz w kilka chwil. Polecam po upieczeniu posypać je cukrem pudrem. Zapraszam po mój  sprawdzony przepis na ciasto z rabarbarem, idealne do popołudniowej kawy. Ciasto mmożesz przygotować także wrzucając do niego dowolne owoce, świeże, mrożone lub z puszki, bakalie wszelakie lub sporą łyżkę kakao.

Ciasto z rabarbarem


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 400 g rabarbaru
  • 2 lekko płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • ¾ szklanka cukru
  • szczypta soli
  • 15 g cukru z wanilią
  • 1 szklanka maślanki
  • 2 jajka
  • ½ szklanki oleju rzepakowego

Uwagi do przepisu:

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Składniki mam w temp. pokojowej.
Ciasto z rabarbarem piekę w formie 24 x 28 cm przez ok. 45 minut.
W innych formach czas pieczenia może ulec zmianie, najlepiej sprawdzić przed końcem patyczkiem, ew. cienkim nożykiem czy ciasto jest upieczone – patyczek lub nożyk powinny wyjść suche.


PRZYGOTOWANIE:

Piekarnik nagrzewam do temp. 1180st. C, grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.

Rabarbar myję, odcinam końce, obieram z włókien i kroję w niezbyt dużą kostkę.

W misce mieszam rózgą kuchenną wszystkie suche składniki. Najlepiej przesiać je przez sitko. Do suchych składników dodaję mokre, mieszam krótko do połączenia.

Formę wykładam papierem do pieczenia, wylewam ciasto, układam posiekany rabarbar.

Ciasto z rabarbarem piekę ok. 45 minut lub do tzw. suchego patyczka.

Wystudzone ciasto posypuję cukrem pudrem.

Smacznego.

10 odpowiedzi na “Ciasto z rabarbarem bez miksera”

  1. Pani Aniu!
    Piekę to ciasto odkąd je spotkałam na blogu. Z różnymi owocami. Niezawodny przepis! Mega ciasto. Prosto i smacznie jak lubię.
    Monia

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *