Proste pierniczki świąteczne

Pyszne i chrupiące pierniczki udekorowane lukrem, posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym, świąteczny obłęd i przygotowania mnie ogarnął 😉 Smaczne, kruche i delikatne w smaku pierniczki, w sam raz na ten wspaniały czas. Nie może ich zabraknąć, smakują obłędnie! Polecam sprawdzony przepis.

Składniki na ciasto (wychodzi ok. 50 pierników):

– 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę
– 120 g cukru pudru
– 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 duże jajka
– 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
– 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao

posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale):

  • mak + siemię lniane

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie:

W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki.
Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy.
Wykrawaj swoje pierniczki różnymi dowolnymi ozdobnymi wzorami, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia.
Pierniczki piecz w temperaturze 180C z termoobiegiem (funkcja góra-dół) przez około 10  minut.
Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy.
SMACZNEGO 🙂

Przepis: DomoweWypieki.com – lekko zmodyfikowany.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.