Pyszne i chrupiące pierniczki udekorowane lukrem, posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym, świąteczny obłęd i przygotowania mnie ogarnął 😉 Smaczne, kruche i delikatne w smaku pierniczki, w sam raz na ten wspaniały czas. Nie może ich zabraknąć, smakują obłędnie! Polecam sprawdzony przepis.
Składniki na ciasto (wychodzi ok. 50 pierników):
– 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę
– 120 g cukru pudru
– 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 duże jajka
– 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
– 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao
posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale):
- mak + siemię lniane
lukier:
- szklanka cukru pudru
- 3 łyżki wody lub mleka
Przygotowanie:
Przepis: DomoweWypieki.com – lekko zmodyfikowany.