Proste pierniczki świąteczne

Udekorowane lukrem i posypane makiem zmieszanym z siemieniem lnianym. Smaczne, kruche i delikatne w smaku pierniczki. Nie może ich zabraknąć, smakują obłędnie!

Składniki na ciasto na około 50 pierników:

– 400 g mąki pszennej + trochę do podsypywania na stolnicę
– 120 g cukru pudru
– 1 łyżka przyprawy do piernika + dodatkowo: szczypta imbiru + szczypta cynamonu
– 1 łyżeczka sody oczyszczonej
– 2 duże jajka
– 100 g roztopionego masła, lekko przestudzonego
– 100 g płynnego miodu + płaska łyżka kakao

posypka (opcjonalnie, może być inna lub wcale):

  • mak + siemię lniane

lukier:

  • szklanka cukru pudru
  • 3 łyżki wody lub mleka

Przygotowanie:

W misce umieść wszystkie suche składniki, wymieszaj i dodaj resztę składników na ciasto, dobrze wymieszaj, nie dosypuj mąki.
Ciasto rozwałkuj podsypując minimalną ilością mąki, aby zapobiec przywieraniu ciasta do stolnicy.
Wykrawaj swoje pierniczki różnymi dowolnymi ozdobnymi wzorami, układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia pozostawiając niewielki odstęp – pierniczki nieco urosną w trakcie pieczenia.
Pierniczki piecz w temperaturze 180C z termoobiegiem (funkcja góra-dół) przez około 10  minut.
Przygotuj lukier: w miseczce wymieszaj cukier puder z 3 łyżkami wody lub mleka, udekoruj nim pierniczki, posyp mixem maku i siemienia. Możesz ich niczym nie posypywać lub użyć także posiekanych orzechów, migdałów lub kandyzowanych skórek pomarańczy.
Jeżeli pierniki po wystygnięciu są twarde to przełóż je do szczelnie zamkniętego pojemnika razem z kawałkiem obranych jabłek. Jabłka wymieniaj co kilka dni, aby nie zaczęły pleśnieć. Pierniczki będą wchłaniać wilgoć z owoców i z czasem będą miękkie. Takie pierniczki można przechowywać bardzo długo i wyjmować kiedy ma się na nie tylko ochotę:)

Przepis pochodzi ze strony Domowe Wypieki.com, lekko go zmodyfikowałam.

Smacznego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.