Pudding ryżowy z jabłkami

Taki pudding serwuję na drugie śniadanie, jak i na deser. Dla mnie pasuje i na tę okazję i na tę, zawsze dobry z różnymi owocami, powstaje na szybko, ze składników które zazwyczaj są w domu. Ot! Prosty pudding, smaczny, mleczny, delikatny, domowy, najlepszy.

Dziś u mnie pudding ryżowy z dodatkiem smażonych jabłek, cynamonu i siemienia lnianego. Klejący, pyszny, niezbyt słodki, jak dla mnie rewelacyjny, wypróbujcie.

Zapraszam na pudding ryżowy z jabłkami i cynamonem – pudding ryżowy na drugie śniadanie dla mojej rodziny się kłania 😉 Smacznego!

Składniki:

  • 1 szklanka mleka
  • ½ szklanki ryżu
  • 2 jabłka
  • 1,5 łyżeczki cukru waniliowego, zamiennie ekstrakt waniliowy
  • opcjonalnie: łyżeczka siemienia lnianego
  • szczypta cynamonu
  • cukier puder lub miód do smaku
  • masło

Przygotowanie:

Ryż wsypuję do małego garnuszka, zalewam lekko ponad stan wodą, delikatnie solę, gotuję do miękkości. W razie potrzeby dolewam nieco wody, by ryż nie przypalił się. Zawsze gotuję ryż tak, by wchłonął wodę, pilnuję tego, nigdy go nie wypłukuję na sicie z nadmiaru wody.

Gdy ryż będzie miękki wlewam szklankę mleka, gotuję na mniejszym ogniu często mieszając, tak by ryż wchłonął prawie całe mleko i nie przypalił się. Pod koniec dodaję łyżeczkę siemienia lnianego, mieszam dokładnie.

Jabłka obieram i kroję w drobną kostkę, przesmażam na niewielkiej ilości masła, następnie część dodaję do ryżu (trochę zostawiam na wierzch do dekoracji puddingu). Wsypuję cukier waniliowy i cynamon, mieszam. Jeśli chcecie dosłodzić pudding to jest to ten moment, dodajcie cukru pudru lub miodu, do smaku.

W szklankach układam ryż do ok. połowy szklanki, następnie dodaję po łyżce/dwóch uduszonych jabłek – tych co zostawiłam do dekoracji, posypuję lekko cynamonem i/lub cukrem pudrem. Mój pudding z jabłkami i cynamonem gotowy!

Smacznego 😉

Jedna odpowiedź do “Pudding ryżowy z jabłkami”

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *