Pulpeciki w sosie pomidorowym

Pyszne pulpeciki w sosie pomidorowym, które podasz przez cały rok. Idealnie smakują z wszelkimi makaronami, ryżem, kaszą, potrawami z ziemniaków (kopytka, kluski śląskie) oraz sałatami lub surówkami. Pulpeciki  w sosie pomidorowym to danie obiadowe dla całej rodziny. Jest bardzo łatwe w przygotowaniu i smaczne. W sosie z passaty i aromatycznego bulionu. Pulpeciki świetnie smakują podane z surówką z pora lub sałatką z rukoli. Zapraszam po mój sprawdzony przepis na pulpeciki w aromatycznym sosie pomidorowym.

Pulpeciki w sosie pomidorowym


SKŁADNIKI:

  • 500 g mięsa mielonego drobiowego
  • 1 jajko
  • 2 łyżki bułki tartej
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy, 2 kulki ziela angielskiego
  • 1 szklanka bulionu
  • 2 szklanki passaty
  • płaska łyżeczka cukru pudru
  • sól, pieprz, papryka słodka, lubczyk, majeranek
  • łyżeczka masła
  • łyżka oleju

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

PRZYGOTOWANIE:

W szerszym garnku lub głębszej patelni rozgrzewam łyżeczkę masła, uważając by się nie przypaliło. Masło możesz zastąpić olejem, oliwą (1 łyżka) lub masłem klarowanym (1 łyżeczka).

Cebulę i czosnek obieram, siekam w drobną kostkę. Przesmażam na maśle na wolnym ogniu do zeszklenia cebuli.

W misce mieszam mięso z jednym jajkiem, dodaję dwie łyżki bułki tartej, przyprawiam, dokładnie mieszam.

Mięso mielone z indyka lub piersi kurczaka możesz zastąpić mięsem wieprzowym lub wołowym, np. łopatką, szynką..

Do mięsa dodaję przesmażoną cebulę z czosnkiem, mieszam do połączenia.

Na tej samej patelni lub w szerszym garnku rozgrzewam łyżkę oleju. Z mięsa formuję pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. Przesmażam je na oleju z obu stron aż delikatnie i ładnie się zarumienią.

Do pulpecików wlewam szklankę bulionu, dodaję liść laurowy i dwie kulki ziela angielskiego. Wsypuję także większą szczyptę słodkiej mielonej papryki. Mieszam i przykrywam. Duszę 10 minut pod lekko uchyloną pokrywką.

Po tym czasie dodaję dwie szklanki passaty, przyprawiam solą, pieprzem, lubczykiem, majerankiem i płaską łyżeczką cukru pudru. Pulpeciki w sosie pomidorowym duszę na średniej mocy palnika przez niecałe 20 minut.

W razie potrzeby doprawiam do smaku solą i pieprzem.

Pulpeciki smakują z makaronem lub ryżem z warzywami lub surówkami.

Smacznego.

2 odpowiedzi na “Pulpeciki w sosie pomidorowym”

Skomentuj Ula Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *