Pulpety drobiowe

Pulpety drobiowe to świetne danie obiadowe dla całej rodziny. Uwielbiają je dzieci i dorośli. To nieduże mięsne kulki gotowane w aromatycznym sosie z dodatkami. Smakują z potrawami z ziemniaków, puree lub np. kopytkami oraz podane z surówką z sałaty lodowej lub surówką z czerwonej kapusty. Są pyszne i delikatne w smaku, idealnie komponują się z warzywnym sosem, w którym się gotują. Podasz je także z buraczkami, smażonymi pieczarkami lub ulubionym bukietem warzyw.

Jeśli lubisz pulpety, zapraszam także po mój sprawdzony przepis na pulpety gotowane w sosie koperkowym.

Pulpety w sosie koperkowym

SKŁADNIKI:

  • 1 kg mięsa mielonego z indyka lub piersi kurczaka
  • 3-4 szklanki bulionu
  • 1 cebula
  • 1 czerstwa kajzerka
  • 1 jajko
  • łyżka bułki tartej
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 por – jasna część
  • pęczek koperku
  • 1 łyżeczka mąki pszennej
  • 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej
  • 1 liść laurowy, 3 kulki ziela angielskiego
  • sól, pieprz, lubczyk, słodka mielona papryka
  • łyżeczka masła
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

Zmielone mięso z indyka lub piersi kurczaka wkładam do miski, wbijam 1 jajko.

Obraną cebulę drobno siekam lub ścieram na tarce o dużych oczkach, dodaję do mięsnego farszu razem z przyprawami: solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką. Masę wyrabiam dokładnie rękoma, w razie potrzeby dodaję łyżkę bułki tartej, by masa ładnie się formowała.

Kajzerkę namaczam w mleku. Wlewam tyle mleka, by dokładnie ją zakryła. Kajzerka ma być dokładnie namoczona, nie może być twarda w środku. Po kilku minutach delikatnie odsączam ją i dodaję do mięsnego farszu, dokładnie wyrabiam. Jeśli chcesz, dodaj do mięsnej masy 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, wzbogaci smak delikatnego mięsa.

Świeży koperek siekam drobno i dodaję do masy. Jeśli pulpeciki mają jeść dzieci, a nie przepadają możesz zrezygnować z dodatku koperku.

Na patelni rozgrzewam olej. Z mięsa formuję kulki wielkości mniejszego orzecha włoskiego i smażę łącznie przez 6-7 minut, w międzyczasie obracając je na drugą stronę.

Pora (jasną część) drobno siekam i przesmażam w szerokim garnku (w którym będą gotowane pulpety) na łyżce masła. Możesz zastąpić go 1 średniej wielkości cebulą. Marchew i pietruszkę obieram, odcinam końce i ścieram na tarce o dużych oczkach. Gdy por lekko się zeszkli (uwaga, by masło się nie przypaliło) dodaję tartą włoszczyznę, liść i ziele angielskie, wlewam bulion – 3 lub 4 szklanki. Bulion ma całkowicie i z lekką “górką” przykryć dodane później pulpety.

Porada. Zamiast pietruszki możesz śmiało dodać do sosu z marchewką i porem kilka startych na dużych oczkach pieczarek.

Bulion z warzywami zagotowuję, dodaję usmażone pulpeciki, zmniejszam moc palnika na średnią. Pulpety w sosie gotuję około 25-30 minut.

Sos do pulpecików możesz także przygotować z dodatkiem 2 tartych marchewek oraz 1 czerwonej papryki startej na tarce o dużych oczkach.

Pod koniec wlewam chochlę bulionu do miseczki, dodaję po łyżeczce obu mąk (pszennej i skrobi ziemniaczanej), mieszam energicznie rózgą kuchenną, tak by nie było grudek. Wlewam ostrożnie do sosu, mieszam. Po kilku chwilach sos w garnku delikatnie zgęstnieje. Spróbuj i w razie konieczności dopraw do smaku solą, pieprzem, lubczykiem i słodką papryką. Możesz dosypać dodatkowo większą szczyptę majeranku lub ostrej papryki.

Pulpety drobiowe, pyszne i delikatne gotowe.

Swoje pulpeciki podałam z puree ziemniaczanym z dodatkiem zielonego groszku (użyłam mrożonego uprzednio go obgotowując we wrzątku) oraz surówką z sałaty lodowej.

Porada. Zdarza się, że pod sam koniec gotowania pulpetów dodaję mrożone warzywa (mix: kukurydza, zielona fasolka, marchewka, brokuły – ze 2-3 garście) uprzednio przesmażając je na delikatnej oliwie. Gotowe i miękkie wrzucam do pulpecików i podaję wzbogaconą oraz bardziej treściwą wersję pulpetów drobiowych.

Smacznego.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.