Pulpety w sosie pomidorowym

(z jęz. włoskiego polpetta od polpa, czyli miazga)

Pulpety, czyli mięsne kulki. Mogą występować także w wersji rybnej lub z podrobów.

Można je podawać al sugo w sosach grzybowych, śmietanowych z koperkiem, serowych lub do zup, makaronów, ryżu. Kombinacji jest wiele, ale smak zawsze pyszny.

Wyczuwalne delikatne puszyste mięso, dzięki dodaniu wody gazowanej, miękkie w środku i kształtne z zewnątrz.

Składniki:

  • ½ kg mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • 1 jajko
  • połowa bułki
  • 1 średnia cebula
  • 1 marchewka
  • 1/3 szklanki gazowanej wody
  • 1 puszka pomidorów
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarnka ziela angielskiego
  • sól, pieprz, majeranek, vegeta natur, papryka ostra
  • olej do smażenia
  • klarowane masło

Przygotowanie:

Do mięsa dodaj jajko, gazowaną wodę, namoczoną w mleku i odsączoną połówkę bułki, przyprawy (bez cukru), dobrze wymieszaj.

Na patelni na rozgrzanym oleju podsmaż drobno posiekaną cebulkę, a gdy się zeszkli dodaj pomidory, cukier, liście laurowe, ziele i przyprawy. Duś nam małym ogniu do połączenia składników. Ewentualnie dopraw do smaku wedle uznania.

Marchewkę pokrój w drobną kostkę, przesmaż na klarowanym maśle. Gdy będzie miękka dodaj do pomidorowego sosu.

Teraz pulpety. Z wymieszanego dobrze mięsa z innymi składnikami formuj kulki nieco większe niż orzech włoski. Przesmaż lekko na oleju, dodaj do sosu pomidorowego. Gotuj na małym ogniu, aż mięso będzie dobre, a sos ładnie się połączy.

Smacznego 🙂 Podawajcie z ziemniakami, makaronem, ryżem, kaszą. To chyba właśnie jest fajne w tym daniu – pasują prawie do wszystkiego, a i same bez dodatków stanowią pyszny i pożywny obiad 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.