Pulpety wieprzowe z marchewką w sosie śmietanowo-koperkowym

Smakowite i aromatyczne dzięki przyprawom i świeżemu koperkowi.

Podaję je z młodymi ziemniakami (trzeba korzystać póki są), sałatką colesław, ogórkami kiszonymi lub z buraczkami.

Pulpeciki są delikatne, dlatego warto podawać je z jakimś ostrzejszym, bardziej wyrazistym akcentem, np. z wcześniej wspomnianą sałatką colesław, ogórkami kiszonymi, z sałatką szwedzką.

Składniki:

  • 500 g mięsa wieprzowego mielonego
  • 1 większa cebula
  • 2 łyżki startej na drobnych oczkach marchewki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 duże pieczarki
  • sól, pieprz, papryka słodka i ostra, majeranek
  • pęczek świeżego kopru
  • 200 g śmietany 18%
  • pół szklanki bulionu warzywnego (możecie go szybko zrobić rozpuszczając pół łyżki vegety natur w połowie szklanki gorącej wody)
  • olej rzepakowy

Przygotowanie:

Koperek drobno posiekaj. Mięso połącz z drobno posiekaną cebulką, marchewką, 2 łyżkami koperku (zostaw też do sosu) i rozgniecionym w prasce czosnkiem. Przypraw do smaku, utwórz kuleczki.

Smaż na rumiano z każdej strony na rozgrzanym oleju.

Ułóż do mniejszego garnka, polej sosem: połącz śmietanę z bulionem, posyp koprem. Pieczarki zmiksuj gładko, dodaj do sosu. Wszystko razem wymieszaj, duś do 10 minut razem, tak by smaki się połączyły.

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.