Puree z selera i ziemniaków

Dziś puree z selera i ziemniaków z dodatkiem chrzanu. Serwuję je do mięs takich jak pieczona kaczka, kurczak w śmietanie lub pomidorach z oliwkami albo wszelakich kotletów, najczęściej mielonych czy sznycli. Jestem fanką ziemniaków i selera, koniec kropka!

Dla mnie idealny dodatek do mięs, puree nie tylko z ziemniaków, w tym słodkich batatów, także z selera lub pietruszki, najczęściej miksy. Uwielbiam serwować obiady z puree!

Kolorowe puree: dodaj zmiksowany zielony groszek, szpinak lub brokuły – będzie zielono; marchew, bataty lub dynię – pomarańczowo, buraki lub tartą skórkę z cytryny – idealne puree do ryb. UWIELBIAM zdrowe i warzywne puree!

Obowiązkowo świeży krojony koper i dodatek do obiadu gotowy.

Składniki:

  • 1 seler
  • ok. 500 g ziemniaków
  • łyżeczka chrzanu
  • 2 spore łyżki masła
  • mały kubek śmietany 18%
  • ok. połowa szklanki mleka
  • sól do smaku
  • opcjonalnie: szczypta gałki muszkatołowej

Przygotowanie:

Ziemniaki i selera obieramy, kroimy w nieco większą kostkę.

Warzywa zalewamy wodą z dodatkiem soli i łyżeczki chrzanu, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy gaz i gotujemy do miękkości.

Odlewamy wodę, ponownie układamy na gazie, wlewamy mleko, śmietanę i dodajemy masło, ugniatamy do gładkości. W razie potrzeby doprawiamy solą, opcja – dodajemy gałkę muszkatołową.

Podajemy do obiadu z koperkiem, gotowe 😉

 

 

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.