Puree ziemniaczane

Od najmłodszych lat uwielbiałam ziemniaki i wszystko co z nimi związane. I choć w domu najczęściej serwowano tłuczone ziemniaki z koperkiem, bez żadnego dodatku masła, śmietany, kefiru czy mleka to dziś nie mogę się powstrzymać, by nie dodać do nich nabiału, utrzeć na gładko, poczuć delikatny maślany smak.. Uwielbiam puree i już!

Puree przygotowuję na kilka sposobów:

  • do utłuczonych ziemniaków dodaję kefir, maślankę
  • dodaję jogurt naturalny i masło
  • dodaję mleko i masło
  • dodaję samo masło
  • dodaję różne słodkie śmietanki
  • łączę masło ze śmietaną, najczęściej 18%
  • łączę masło z mlekiem, kefirem lub maślanką.

Czasami… urozmaicam 😉

do gotowego puree dodając puree z groszku lub marchwi, wtedy moje ziemniaczane puree ma ładny w zależności od dodanego warzywa kolor 🙂 Najczęściej jest to szklanka, dwie zielonego rozmrożonego groszku lub marchewki zmiksowane ze śmietaną, masłem lub/i mlekiem na gładko i dodane do utłuczonych ziemniaków. Zielone puree podaję do ryby i kaczki, pomarańczowe do kotletów, pieczeni, szczególnie drobiu.

Dziś delikatne, maślane puree jako dodatek do obiadu, samo danie (np. podane ze zsiadłym mlekiem :), jako dodatek od zup i sosów. Jeśli chodzi o zupy to najczęściej dodaję je do żurku lub białego barszczu. Do dań mięsnych, wszelakich pieczeni, kotletów, zrazów, do sosów mięsnych, warzywnych, grzybowych.

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 ml śmietany
  • 100 g miękkiego masła
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki obieram, kroję na kawałki i gotuję w lekko osolonej wodzie do miękkości.

Gdy są gotowe, sprawdzam widelcem ich miękkość, odlewam wodę, chwilę odparowuję na małym ogniu, wyłączam gaz, zgniatam ziemniaki lub przepuszczam przez praskę.

Dobrze ugniatam, dodaję śmietanę i miękkie masło, mieszam na gładko. W razie potrzeby można doprawić solą. Podaję posypane posiekanym koperkiem. Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.