Puree ziemniaczano-chrzanowe z koprem

Bardzo aromatyczne dzięki świeżemu koperkowi z dodatkiem mleka i chrzanu. Chrzan jest wyczuwalny i dodaje niesamowitego smaku do tego dania. Chrzanowe, czyli zdrowe – chrzan w niektórych krajach jest uznawany za lek.

Możecie też zrobić kolorowe puree;) Jak? Do ugniecionych ziemniaków oprócz mleka dodajcie zmiksowany zielony groszek – będzie zielone, lub buraka – będzie bordowe, kukurydzę – będzie żółte, marchewki – będzie pomarańczowe. Jest to fajna przygoda dla dzieciaków – w takim puree jedzą nie tylko ziemniaki, ale też inne warzywa:)

Składniki:

  • 6 bardzo dużych ziemniaków
  • pęczek kopru
  • 2 płaskie łyżki chrzanu ostrego
  • 1,5 szklanki mleka 3,2% (możecie zastąpić go 2,0% jak chcecie)
  • sól

Wykonanie:

W osolonej wodzie z dodatkiem chrzanu gotujemy obrane ziemniaki pokrojone w kosteczkę. Gdy będą miękkie odlewamy wodę, zagniatamy dobrze – ja użyłam widelca, ale możecie też praski (wciąż mając garnek na małym ogniu), dodajemy mleko i drobno posiekany świeży koperek.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.