PUSZYSTE CIASTO Z KANDYZOWANĄ PORZECZKĄ

Dziś zaprezentuję Wam ekspresowe dwukolorowe ciasto, idealne na szybki świąteczny wypiek. Z dodatkiem kandyzowanej czarnej porzeczki od HELIO, smak słodko-kwaśnych porzeczek idealnie wkomponował się w puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem dobrego kakao. Wypiek bez miksera, w kilka chwil, jedyny czas oczekiwania to pieczenie. Chwila cierpliwości i można podawać – do kawy, kakao, dobrej herbaty i towarzystwa;) Gotowe ciasto warto udekorować, np. lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie dodać do ciasta ulubiony aromat, wanilię lub więcej bakalii, będzie pysznie!


Zapraszam na domowe, puszyste i pyszne ciasto, dla niewymagających w sam raz! Jeszcze ciepłe znika szybko, uzależnia i cieszy niezwykle! 🙂

SKŁADNIKI:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki kukurydzianej
  • 2 x opakowanie po 200 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki cukru
  • czubata łyżeczka kakao
  • 65 g kandyzowanej czarnej porzeczki HELIO

UWAGI DO PRZEPISU:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.


PRZYGOTOWANIE:

  1. Do dużej miski dodaję suche składniki (oprócz kakao), mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki, mieszam krótko do połączenia składników.
  2. Ciasto dzielę na dwie części, do jednej wsypuję łyżeczkę kakao, mieszam rózgą do połączenia.
  3. Dno tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne ciasto, delikatnie wyrównuję, następnie wlewam jasne, układam równomiernie kandyzowaną czarną porzeczkę na cieście.
  4. Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
  5. Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe polewam lukrem, polewą lub posypuję cukrem pudrem.

Dwukolorowe ciasto z kandyzowaną czarną porzeczką jest pyszne!

Słodko-kwaśna czarna porzeczka kandyzowana od HELIO to kolejna słodka propozycja dodatku do domowych wypieków, muesli i podjadania przez dobrym filmem!

Zasmakuj Kuchni

2 odpowiedzi na “PUSZYSTE CIASTO Z KANDYZOWANĄ PORZECZKĄ”

Skomentuj Kuchnia Ani Anuluj pisanie odpowiedzi

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *