Dziś zaprezentuję Wam ekspresowe dwukolorowe ciasto, idealne na szybki świąteczny wypiek. Z dodatkiem kandyzowanej czarnej porzeczki od HELIO, smak słodko-kwaśnych porzeczek idealnie wkomponował się w puszyste i delikatne ciasto z dodatkiem dobrego kakao. Wypiek bez miksera, w kilka chwil, jedyny czas oczekiwania to pieczenie. Chwila cierpliwości i można podawać – do kawy, kakao, dobrej herbaty i towarzystwa;) Gotowe ciasto warto udekorować, np. lukrem, polewą lub posypać cukrem pudrem. Jeśli chcecie możecie dodać do ciasta ulubiony aromat, wanilię lub więcej bakalii, będzie pysznie!
Zapraszam na domowe, puszyste i pyszne ciasto, dla niewymagających w sam raz! Jeszcze ciepłe znika szybko, uzależnia i cieszy niezwykle! 🙂
SKŁADNIKI:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki kukurydzianej
- 2 x opakowanie po 200 g serka homogenizowanego waniliowego
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 szklanki oleju rzepakowego
- 2 jajka
- 1/2 szklanki cukru
- czubata łyżeczka kakao
- 65 g kandyzowanej czarnej porzeczki HELIO
UWAGI DO PRZEPISU:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma pojemność 250 ml.
Używam tortownicy o średnicy 24 cm. Można upiec je także w formie 24 x 30 cm.
PRZYGOTOWANIE:
- Do dużej miski dodaję suche składniki (oprócz kakao), mieszam rózgą kuchenną, dodaję mokre składniki, mieszam krótko do połączenia składników.
- Ciasto dzielę na dwie części, do jednej wsypuję łyżeczkę kakao, mieszam rózgą do połączenia.
- Dno tortownicy smaruję masłem i wykładam papierem do pieczenia. Wlewam ciemne ciasto, delikatnie wyrównuję, następnie wlewam jasne, układam równomiernie kandyzowaną czarną porzeczkę na cieście.
- Piekarnik nagrzewam do temp. 180 C – grzanie góra plus dół, bez termoobiegu.
- Ciasto piekę na środkowej półce piekarnika przez 40-45 minut, do suchego patyczka. Gotowe polewam lukrem, polewą lub posypuję cukrem pudrem.
Dwukolorowe ciasto z kandyzowaną czarną porzeczką jest pyszne!
Słodko-kwaśna czarna porzeczka kandyzowana od HELIO to kolejna słodka propozycja dodatku do domowych wypieków, muesli i podjadania przez dobrym filmem!
Zasmakuj Kuchni
ale pyszny wypiek 🙂
Dziękuję 😘