Puszyste ciasto ze skórką pomarańczową i marmoladą

Kilka prostych składników, bez miksera i jest – pięknie wyrośnięte i bardzo smaczne ciasto. Przygotowałam je na męski wieczór, smakowało, pochwały usłyszałam, opłacało się! Pachnące skórką pomarańczową i marmoladą, niezwykle puszyste i miękkie. Polecam na każde popołudnie i wieczór:)

SKŁADNIKI:

  • 350 g mąki pszennej
  • 100 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • szczypta soli
  • 150 g cukru trzcinowego
  • 2 jaja roztrzepane widelcem
  • 1 szklanka mleka
  • 200 g marmolady owocowej
  • 90 g oleju
  • kilka kropel aromatu śmietankowego

Uwagi do przepisu:

  • Składniki mam w temp. pokojowej.
  • Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
  • Przepis na tortownicę o średnicy 23 cm.

PRZYGOTOWANIE:

Nagrzewamy piekarnik do temp. 180°C – grzałka góra plus dół, bez termoobiegu.

W większej misce mieszamy wszystkie suche składniki, robię to drewnianą łyżką lub kuchenną trzepaczką.

W drugiej misce łączymy mokre składniki – roztrzepujemy najpierw jajka, a do nich dodajemy po kolei resztę mokrych składników. Do suchych składników wlewamy mokre, mieszamy do połączenia.

Tortownicę o średnicy 23 cm wykładamy papierem do pieczenia a boki smarujemy masłem, wylewamy ciasto, lekko wyrównujemy.

Tak przygotowane ciasto pieczemy ok. 60 minut do suchego patyczka. Studzimy, dekorujemy i podajemy. Ja udekorowałam je czekoladową gorzką polewą. Gotowe! 🙂

Smacznego 😉

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.