Puszyste racuchy z jabłkami w cynamonie

Puszyste, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku. Aromatyczne dzięki szczypcie cynamonu i słodkich jabłek.

Łatwo, szybko, przyjemnie i smacznie 🙂 Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym lub miodem.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mąki kukurydzianej
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  •  2 opakowania cukru wanilinowego – 2 x 10g
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder do posypania
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli

Przygotowanie:

W misce ubij jajko z cukrem wanilinowym, dodawaj powoli obie mąki i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli i cynamonu, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce.

Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Posyp cukrem pudrem.

Moja rada: Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dlaczego? Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze.

Wychodzi 11 placuszków 🙂

Smacznego! 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.