Racuchy z jabłkami

Puszyste placuszki, z chrupiącymi brzegami i miękkie w środku, z dodatkiem pysznych i słodkich jabłek. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe posypane cukrem pudrem, syropem owocowym, konfiturą owocową lub miodem z dodatkiem świeżych owoców. Do placków zamiast jabłek możesz dodać posiekane gruszki, banany, maliny, jagody lub borówki.

Racuchy z jabłkami


SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jabłka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru z wanilią
  • 1 szklanka mleka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce ubij jajko z cukrem z wanilią, dodawaj powoli mąkę i mleko. Gdy powstanie gładka masa dodaj szczyptę soli, proszek do pieczenia i jabłka obrane ze skórki i pokrojone w cienkie talarki półksiężyce.

Smaż na rozgrzanym oleju, odsącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku.

Gotowe posyp cukrem pudrem.

Moje rady:
– Zanim zaczniesz smażyć pierwszą partię nalej na patelnię więcej oleju, tak by starczyło na usmażenie wszystkich racuchów bez dolewania oleju. Dolewanie oleju podczas smażenia powoduje, że racuchy będą bardziej go chłonąć, przez co będą tłustsze.
– Do ciasta możesz dodać szczyptę cynamonu.

Smacznego.

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.