Puszysty sernik z żurawiną, czekoladą i dżemem jagodowym

Sernik puszysty z bezą, dżemem jagodowym i czekoladą to jeden z moich ulubionych wypieków. Przygotowuję go nie tylko w święta, jest tak pyszny że codzienna kawa zawsze czeka na jego kawałek.

Pyszny, puszysty sernik z żurawiną, można dodać do niego rodzynki lub posiekane suszone figi, kto zabroni? Będzie pysznie!

Składniki:

ciasto:

  • 1 kg sera na sernik o smaku morelowym
  • 2 jajka rozmiar L
  • 5 żółtek
  • szklanka cukru trzcinowego
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego
  • 3 szklanki mleka 3,2%
  • 3 budynie śmietankowe
  • opakowanie żurawiny
  • 2 opakowania gotowej polewy mlecznej
  • kilka łyżek dżemu z jagód
  • 3 łyżki mielonych orzechów włoskich

beza:

  • 5 białek
  • 2 opakowania cukru wanilinowego

Przygotowanie:

  1. Dwa jajka i 5 żółtek utrzyj z cukrem, następnie dodawaj stopniowo budyń (proszek), ser, olej, mleko i żurawinę.
  2. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i wlej tam masę.
  3. Piekarnik nagrzej do temp. 200C i piecz na środkowej półce bez termoobiegu przez 50 minut.
  4. Teraz przygotuj bezę: ubij na pianę 5 białek, dodaj cukier wanilinowy, chwilę jeszcze miksuj. Rozsmaruj na cieście i piecz jeszcze 15 minut w temp. 190C.

Udekoruj polewą mleczną i dżemem z jagód, posyp mielonymi orzechami. Smacznego słodkiego 🙂

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.