RACUCHY DROŻDŻOWE

Racuchy drożdżowe, pachnące świeżymi drożdżami i pięknie wyrośnięte to idealny widok na śniadaniowym stole, obok kubka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Racuchy oprószam cukrem pudrem, polewam miodem/syropem klonowym lub podaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy jogurtowe z truskawkami.

Racuchy drożdżowe


SKŁADNIKI:

  • 3 szklanki mąki pszennej
  • ¾ szklanki ciepłego mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • ¼ łyżeczki soli
  • 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką)
  • 1 średnie jajko
  • olej do smażenia
  • cukier puder do oprószenia

Uwagi do przepisu:

Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zamiast cukru pudru możecie dodać cukier drobny biały lub trzcinowy. Dla smaku dodatkowo 1 łyżeczkę cukru z wanilią.
Z przepisu wyszło 15 racuchów drożdżowych.


PRZYGOTOWANIE:

Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wkruszam drożdże i rękami mieszam wszystkie składniki. Wbijam średnie jajko i, cały czas mieszając, powoli wlewam ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto dłońmi, kilka minut. Jest gęste.

Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut, aż podwoi swoją objętość. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiam ciasto.

Na patelni rozgrzewam olej. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki, spłaszczam je w dłoniach, formuję placki. Smażę na średnio rozgrzanym palniku, dużo urosną, ważne by dosmażyły się w środku, a nie spaliły z zewnątrz.

Odsączam na papierowym ręczniku.

Podaję od razu oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub podane z ulubioną konfiturą, dżemem.

Smacznego 😉

12 odpowiedzi do “RACUCHY DROŻDŻOWE”

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.