Racuchy drożdżowe, pachnące świeżymi drożdżami i pięknie wyrośnięte to idealny widok na śniadaniowym stole, obok kubka aromatycznego kakao lub gorącej czekolady. Racuchy oprószam cukrem pudrem, polewam miodem/syropem klonowym lub podaję z ulubioną owocową konfiturą, dżemem, a nawet polane roztopioną czekoladą. Są bardzo puchate, delikatne w smaku, najlepsze prosto z patelni! Jeśli lubicie racuchy polecam także racuchy z jabłkami oraz racuchy jogurtowe z truskawkami.
Racuchy drożdżowe
SKŁADNIKI:
- 3 szklanki mąki pszennej
- ¾ szklanki ciepłego mleka
- 40 g świeżych drożdży
- ¼ łyżeczki soli
- 3 łyżki cukru pudru (z lekką górką)
- 1 średnie jajko
- olej do smażenia
- cukier puder do oprószenia
Uwagi do przepisu:
Składniki mam w temp. pokojowej.
Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.
Zamiast cukru pudru możecie dodać cukier drobny biały lub trzcinowy. Dla smaku dodatkowo 1 łyżeczkę cukru z wanilią.
Z przepisu wyszło 15 racuchów drożdżowych.
PRZYGOTOWANIE:
Do miski wsypuję mąkę, sól, cukier, wkruszam drożdże i rękami mieszam wszystkie składniki. Wbijam średnie jajko i, cały czas mieszając, powoli wlewam ciepłe mleko. Wyrabiam ciasto dłońmi, kilka minut. Jest gęste.
Formuję kulę i odstawiam w ciepłe miejsce na 50 minut, aż podwoi swoją objętość. Miskę przykrywam bawełnianą ściereczką. Po tym czasie jeszcze chwilę wyrabiam ciasto.
Na patelni rozgrzewam olej. Z ciasta odrywam niewielkie kawałki, spłaszczam je w dłoniach, formuję placki. Smażę na średnio rozgrzanym palniku, dużo urosną, ważne by dosmażyły się w środku, a nie spaliły z zewnątrz.
Odsączam na papierowym ręczniku.
Podaję od razu oprószone cukrem pudrem, polane miodem lub podane z ulubioną konfiturą, dżemem.
Smacznego 😉
Jakie puszyste 🙂😋🤗
🙂👍
Ależ pięknie wyrośnięte!
Na sobotę śniadanie w sam raz;-))
Dziękuję 🙂
Najlepsze te drożdżowe. Pięknie wyrosly jak pączki z obrączka:)
Dziękuję 🙂
Pamiętam jak robiłam takie drożdżowe racuchy z dżemem w środku pozdrawiam
Brzmi pysznie Teresko 😊👍
Pozdrawiam!
Świetny przepis. Zjedzone prosto z patelni:-p
Super 🙂👍
Prze przepyszne:))))
Dziękuję 😉
Czy można zastąpić świeże drożdże z tymi w proszku?
Można, zamiast 40 g świeżych drożdży proszę dać 14 g suszonych – 2 saszetki po 7 g. Cała reszta jak w przepisie;)
Powodzenia!😊