Nie da się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne 🙂
Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! 😉 ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli 😉
Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar. Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? 🙂
Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków.
Składniki:
- szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
- 35 g świeżych drożdży
- 0,5 szklanki mleka
- 1 jajko
- 2 łyżki cukru waniliowego
- szczypta soli
- 1 duży banan lub 2 mniejsze
- do podania: dżem truskawkowy Jamar
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut.
W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, rozdrobnionym bananem i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut.
Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły 😉
Smacznego 🙂
Na pewno są smaczne, zjadlabym kilka:)
Cudne i smaczne😋♡
Są pyszne i pulchniutkie 😊😊