Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem

Nie da się ukryć, że racuchy zostały ze mną na dobre od czasów dzieciństwa. Pulchne, gorące posypane cukrem pudrem, polane miodem lub syropem owocowym. Cudowne 🙂

Racuchy tradycyjnie przygotowuję z jabłkami (chyba każdy je zna! 😉 ) oraz z innymi dodatkami. Nie byłabym sobą gdybym nie eksperymentowała, zmieniała smaki, farsze, dodatki. Wypróbowałam i polecam (oprócz świeżych owoców, jak jabłka, gruszki, banany, sezonowe borówki, jagody, maliny czy wiśnie) wersje placuszków z suszonymi owocami, szczególnie rodzynkami, żurawiną czy miechunką, tartymi orzechami, makiem, wiórkami kokosowymi. Ciasto baza już jest, teraz dodatki, do woli 😉

Racuchy drożdżowe z bananami podałam z dżemem truskawkowym Jamar. Dlaczego tak? Bo miałam w domu, naszła ochota, dżem pasował akurat, idealny słodki dodatek na drugie śniadanie. Świetnie sprawdzą się także polewa czekoladowa i wiórki kokosowe. Rozpusta? Czemu nie? 🙂

Poniżej przepis, z którego wyczarowałam 19 niedużych placuszków.

Składniki:

  • szklanka mąki pszennej + 1 łyżka
  • 35 g świeżych drożdży
  • 0,5 szklanki mleka
  • 1 jajko
  • 2 łyżki cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 1 duży banan lub 2 mniejsze
  • do podania: dżem truskawkowy Jamar
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, łyżką mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 8 minut.

W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, rozdrobnionym bananem i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut.

Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły 😉

Smacznego 🙂

3 odpowiedzi do “Racuchy drożdżowe bananowe z dżemem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.