Racuchy jogurtowe z truskawkami

W kolejnym szaleństwie, wręcz zapomnieniu truskawkowym polecam śniadanie, lunch lub kolację – racuchy z truskawkami bez drożdży, jak kto woli placki jogurtowe posypane cukrem pudrem. No coś wspaniałego! Puszyste, delikatne, chrupiące brzegi – walka o ostatniego trwa w nieskończoność, uwierzcie mi! 😉 Dzieci je pokochają! bynajmniej moje kochane dziecko, po raz kolejny udowadnia mi, że próbuje, smakuje i chce więcej:-) Racuchy bez drożdży, na jogurcie greckim, ze świeżymi, pięknymi sezonowymi truskawkami – mi niczego już nie brakuje 🙂

SKŁADNIKI:

  • 2 jajka, u mnie rozm. L
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 250 g jogurtu greckiego
  • 2 łyżki cukru pudru
  • kilka truskawek
  • 1 i 1/3 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

PRZYGOTOWANIE:

W misce mieszam mokre składniki, dodaję mokre, mieszam rózgą kuchenną do połączenia. Kilka truskawek myję, siekam w plasterki.

Rozgrzewam olej na patelni. Nakładam ciasto jedną łyżką formując placuszka. Smażę na średnim ogniu. Gdy brzegi racuszka ładnie się zrumienią (smażę ok. 2 minut) wtykam po dwa plasterki truskawki i przekręcam delikatnie na drugą stronę. Smażę kolejne niecałe 2 minuty.

Warto po każdej turze smażenia lekko wytrzeć patelnię po owocach, inaczej przyszłe placki będą się lekko przypalać.

Gotowe racuchy z truskawkami odsączam na papierowym ręczniku i posypuję cukrem pudrem. Podaję, znikają od razu 😉 SMACZNEGO 😉

2 odpowiedzi do “Racuchy jogurtowe z truskawkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.