Racuchy z borówkami i tartymi orzechami

Kto nie pamięta z dzieciństwa puszystych, pachnących drożdżami i posypanych cukrem pudrem racuchów?? 🙂

Ja doskonale pamiętam, te z aromatycznymi jabłkami. Dziś do gotowego ciasta wrzucam owoce w zależności na jakie mamy ochotę. I tak, oprócz racuchów z jabłkami i cynamonem zdarzały się w naszym domu:

  • racuchy z bananami i wiórkami kokosowymi,
  • racuchy z jagodami,
  • racuchy z malinami i posiekanymi drobno orzechami,
  • racuchy z kawałkami śliwek,
  • racuchy z wiśniami i kawałkami gorzkiej czekolady,
  • racuchy z suszonymi owocami.

Dziś racuchy z borówkami. Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem pokruszonych orzechów.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 1,5 szklanki borówek
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • opcjonalnie: łyżka mielonych orzechów włoskich lub szczypta cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W kubku mieszamy pokruszone drożdże z cukrem waniliowym i 3/4 szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej.
  2. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz borówek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut.
  3. Po tym czasie do ciasta wsypujemy borówki, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu.
  4. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
  5. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym.

Smacznego 🙂

 

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.