RACUCHY Z JABŁKAMI

Taką porą wszelakie wypieki z jabłkami cieszą mnie jak nic 🙂 Uwielbiam jabłka pod każdą postacią, w racuchach dodatkowo dostają słodkości, specyficznego aromatu, są miękkie i zarazem lekko chrupiące, gorące, najlepsze! Do racuchów wybieram dość twardawe i niezbyt słodkie jabłka, nie do końca je obieram, skórka jest rewelacyjna i zdrowa. Racuchom z cukrem pudrem, jeszcze gorących z kubkiem kakao nikt nie odmówi, poprawiają nastrój, prowokują do wspomnień z dziecinnych lat, są pyszne! Ekspresowe racuchy polecają się do wspólnego, rodzinnego biesiadowania:)

SKŁADNIKI:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cukru pudru
  • 30 g cukru z wanilią
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 jaja
  • 250 ml mleka
  • 2 duże jabłka
  • olej do smażenia
  • do podania cukier puder, powidła lub miód

PRZYGOTOWANIE:

W misce łączę rózgą suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Jabłka obieram, zostawiając trochę skórki (opcja), kroję w niezbyt dużą kostkę i dodaję do ciasta.

Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, niewielką ilość. Łyżką nakładam porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Racuchy odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem.

Smacznego 🙂

 

2 odpowiedzi do “RACUCHY Z JABŁKAMI”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.