Racuchy z jabłkami i cynamonem

Dziś racuchy z jabłkami, z pewnością pamiętacie z dzieciństwa. Żadna Babcia nie mogła ich pominąć 😉 Idealnym zwieńczeniem gotowych racuchów na talerzu – oprócz cukru pudru – mogą być miód, syrop klonowy lub lekka polewa czekoladowa z gorzkiej czekolady z dodatkiem śmietanki 30% lub pokruszonych orzechów, migdałów. Pycha! 🙂

Składniki:

  • 0,5 kg mąki pszennej
  • 0,5 l mleka
  • 40 g świeżych drożdży
  • 1 jajko
  • 3-4 jabłka
  • 1 opakowanie cukru wanilinowego lub 2 łyżki domowego cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • do smaku i aromatu cynamon lub łyżka mielonych orzechów włoskich
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

  1. W kubku mieszamy pokruszone drożdże z cukrem waniliowym i 3/4 szklanką mleka, odstawiamy na bok w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Możemy także umieścić kubek w ciepłej kąpieli wodnej.
  2. W większej misce mieszamy resztę składników (oprócz jabłek), dodajemy wyrośnięty rozczyn drożdżowy, mieszamy kilka minut trzepaczką kuchenną, drewnianą łyżką lub mikserem. Ciasto ma być bez grudek, elastyczne. Odstawiamy ciasto na 5 minut.
  3. Po tym czasie do ciasta wsypujemy starte na dużych oczkach obrane jabłka, opcjonalnie mielone orzechy lub/i szczyptę cynamonu.
  4. Smażymy na rumiano z obu stron na rozgrzanym oleju, odsączamy na papierowym ręczniku.
  5. Podajemy z cukrem pudrem, miodem lub syropem klonowym.

Smacznego ?

Jedna odpowiedź do “Racuchy z jabłkami i cynamonem”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.