Dziś zapraszam na słodką wariację, którą mogłabym jeść cały czas! – racuchy z jabłkami i rodzynkami pachnące cynamonem. Wspaniałe! 😉
Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad.
Składniki:
- 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
- 70 g świeżych drożdży
- 1 szklanki mleka
- 3 duże obrane jabłka
- 2 jajka
- spora garść rodzynek, opcja: suszona żurawina lub jagody goji
- opakowanie cukru waniliowego
- szczypta soli i cynamonu
- olej do smażenia
Przygotowanie:
Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, dwoma łyżkami mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.
W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Dodaj namoczone i osuszone lekko rodzynki.
Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu z cukrem pudrem!
SMACZNEGO! 😉