Racuchy drożdżowe z jabłkami i rodzynkami

Dziś zapraszam na słodką wariację, którą mogłabym jeść cały czas! – racuchy z jabłkami i rodzynkami pachnące cynamonem. Wspaniałe! 😉

Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 szklanki mleka
  • 3 duże obrane jabłka
  • 2 jajka
  • spora garść rodzynek, opcja: suszona żurawina lub jagody goji
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli i cynamonu
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, dwoma łyżkami mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce. Dodaj namoczone i osuszone lekko rodzynki.

Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu z cukrem pudrem!

SMACZNEGO! 😉

 

Dodaj komentarz.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.