Taką porą wszelakie wypieki z jabłkami cieszą mnie jak nic 🙂 Uwielbiam jabłka pod każdą postacią, w racuchach dodatkowo dostają słodkości, specyficznego aromatu, są miękkie i zarazem lekko chrupiące, gorące, najlepsze! Do racuchów wybieram dość twardawe i niezbyt słodkie jabłka, nie do końca je obieram, skórka jest rewelacyjna i zdrowa. Racuchom z cukrem pudrem, jeszcze gorących z kubkiem kakao nikt nie odmówi, poprawiają nastrój, prowokują do wspomnień z dziecinnych lat, są pyszne! Ekspresowe racuchy polecają się do wspólnego, rodzinnego biesiadowania:)
SKŁADNIKI:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 30 g cukru z wanilią
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta cynamonu
- szczypta soli
- 2 jaja
- 250 ml mleka
- 2 duże jabłka
- olej do smażenia
- do podania cukier puder, powidła lub miód
PRZYGOTOWANIE:
W misce łączę rózgą suche składniki, dodaję mokre i mieszam do połączenia. Jabłka obieram, zostawiając trochę skórki (opcja), kroję w niezbyt dużą kostkę i dodaję do ciasta.
Na patelni rozgrzewam olej rzepakowy, niewielką ilość. Łyżką nakładam porcje ciasta, smażę na rumiano z obu stron. Racuchy odsączam na papierowym ręczniku, posypuję cukrem pudrem.
Smacznego.
Doskonałe 🙂
Dziękuję 🙂