Racuchy z jabłkami

Zapraszam dziś na racuchy drożdżowe z jabłkami. Pulchne, jeszcze gorące znikają z talerza. Uwielbiam wszelkie kombinacje racuchów, placków czy naleśników, podaję z owocami, na słodko lub wytrawnie. Placki powstają także z dodatkiem kukurydzy czy zielonego groszku, naleśniki ze szpinakiem, kurczakiem czy fetą.

Pyszne, delikatne, kształtne i pulchne gorące racuchy z jabłkami polecają się na obiad.

Składniki:

  • 2 szklanki mąki pszennej + 2 łyżki
  • 70 g świeżych drożdży
  • 1 szklanki mleka
  • 3 duże słodsze obrane jabłka
  • 2 jajka
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Drożdże pokrusz i wymieszaj z: ciepłym mlekiem, dwoma łyżkami mąki i cukrem waniliowym, odstaw na 10 minut w ciepłe miejsce.

W misce połącz szklankę mąki ze szczyptą soli, startymi na tarce o grubych oczkach jabłkami i rozczynem z drożdży, dobrze wymieszaj, odstaw ciasto na kilka minut w ciepłe miejsce.

Przez ten czas na patelni rozgrzej olej, nakładaj porcje ciasta łyżką, smaż na złoto z obu stron. Zachowaj odstęp, placuszki na patelni będą rosły. Podawaj od razu z cukrem pudrem! Są przepyszne 😉

Jedna odpowiedź do “Racuchy z jabłkami”

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.