Racuchy z jeżynami i czekoladą

Racuchy drożdżowe to jedno z najlepszych obiadów czy kolacji mojego dzieciństwa. Z dodatkiem słodkich jabłek z ogrodu czy gruszek. Smażone w ilościach hurtowych u boku Babci.. Zawsze gdy przygotowuję racuchy w swoim domu wracam do tamtych chwil.

Zapraszam na racuchy inne niż dotąd – z jeżynami i gorzką czekoladą, posypane (obowiązkowo!) cukrem pudrem. Puszyste, pulchne, delikatne, wspaniałe w smaku! Ciąg dalszy przepisów od Justyny, tym razem w porcji x2. Odsłona racuchów z tamtych lat, z lekkim szaleństwem dodatków 😉

Smacznego 😉

Racuchy z jeżynami i czekoladą

SKŁADNIKI:

  • 2 szklanki ciepłego mleka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 jajka
  • 2 szklanki jeżyn, u mnie mrożone
  • 50 g tartej drobno gorzkiej czekolady, u mnie powyżej 70%
  • opcja: szczypta cynamonu

Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml.

Składniki mam w temp. pokojowej.

Mleko lekko podgrzewam, by było ciepłe.

PRZYGOTOWANIE:

Do szklanej miski wkruszam świeże drożdże, łączę z cukrem, ciepłym mlekiem oraz połową mąki. Odstawiam na 20 minut w ciepłe miejsce, przykrywam bawełnianą ściereczką.

Po tym czasie wsypuję resztę mąki, szczyptę cynamonu, dodaję jajko, mieszam trzepaczką kuchenną do połączenia. Odstawiam w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 30 minut.

Jeżyny mrożone dodaję do ciasta wraz z drobno posiekaną gorzką czekoaldą, mieszam delikatnie.

Na patelni rozgrzewam olej. Smażę racuchy partiami nakładając ciasto nadaję im kształt placka. Smażę na rumiano z obu stron. Gotowe odsączam z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące posypane cukrem pudrem.

ZasmakujKuchni

Polecam także:

Serowe placuszki z borówkami

 

RACUCHY

 

 

Drożdżowe racuchy

 

Racuchy drożdżowe z owocami

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.