Racuchy z owocami

Takie racuchy z owocami znikają prosto z patelni nawet! Tak, tak…nie ma na co czekać, są pyszne, pulchne i delikatne. Wszystko co najlepsze, domowe i wyjatkowe. Podaję je od razu posypane cukrem pudrem. Są wspaniałe, pyszne i już!

Dziś u mnie racuchy z owocami, do wyboru do koloru, jeśli wybierzecie wariant z jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi 🙂 obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody.

Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione bakalie. Palce lizać!

Składniki:

  • 400-450 g mąki pszennej
  • 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki
  • 2 jajka
  • 50 g świeżych drożdży
  • 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich, malin, posiekanych w kostkę jabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód
  • szczypta soli
  • olej do smażenia
  • do podania cukier puder

Przygotowanie:

Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.

W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut.

Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne 20-30 minut. Ciasto podrośnie.

Smażę na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję posypane cukrem pudrem.

Dziękuję za odwiedziny i komentowanie przepisów.

Twój adres email nie zostanie opublikowany.