Takie racuchy z owocami znikają prosto z patelni nawet! Tak, tak…nie ma na co czekać, są pyszne, pulchne i delikatne. Wszystko co najlepsze, domowe i wyjatkowe. Podaję je od razu posypane cukrem pudrem. Są wspaniałe, pyszne i już!
Dziś u mnie racuchy z owocami, do wyboru do koloru, jeśli wybierzecie wariant z jabłkiem, bananem czy gruszką dodajcie cynamonu, będzie aromatycznie, na pewno nie zaszkodzi 🙂 obowiązkowo sezonowo świeże owoce takie jak borówki, maliny, jagody.
Do takich racuchów można dodać także tarte orzechy lub ulubione bakalie. Palce lizać!
Składniki:
- 400-450 g mąki pszennej
- 500 ml kefiru, mleka, jogurtu naturalnego lub maślanki
- 2 jajka
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5-2 szklanki borówek amerykańskich, malin, posiekanych w kostkę jabłek lub gruszek, bananów, posiekanych truskawek czy jagód
- szczypta soli
- olej do smażenia
- do podania cukier puder
Przygotowanie:
Mleko lub kefir mieszam z rozgniecionymi drożdżami, dodaję trochę mąki, odstawiam w ciepłe miejsce na 10 minut.
W międzyczasie łączę resztę składników – oprócz owoców – mikserem lub łyżką, w zależności jak chłonna jest mąka to dodaję do ciasta trochę więcej mąki lub mleka. Dodaję rozczyn z mąki i drożdży, odstawiam w ciepłe miejsce na 40 minut.
Po tym czasie owoce mieszam delikatnie z ciastem, odstawiam na kolejne 20-30 minut. Ciasto podrośnie.
Smażę na gorącym oleju z obu stron na rumiano nakładając łyżką niewielkie porcje, gotowe odsączam na papierowym ręczniku. Podaję posypane cukrem pudrem.